Soru :Kızım gece yarısı uykusunda ağlamaya başlıyor, bazen kendisini yerlere atıyor. Uyandıramıyoruz. Ne yapalım? Biri 40 günlük, diğeri 21 aylık iki kızım var. Büyük kızımda akşamları uyku rutini oluşturdum, saat 9.30’da yatıyor.Anne sütünden erken kestiğim için onu kucağıma alıp öpe koklaya uyutuyorum.Yaklaşık 4 saat sonra uykusunda ağlamaya başlıyor, bazen kendisini yerlere atıyor, uyandıramıyoruz. Kucağımıza gelmiyor, sakinleştiremiyoruz.Ne tavsiye edersiniz ?
Cevap : Gece uyanmaları duygusal yoksunluktan olabilir.
İki çocuğunuz arasındaki yaş farkı çok az. Büyük kızınız henüz duygusal ve ruhsal gelişimini dönemini tamamlamadan küçüğünüz dünyaya gelmiş.Anne sütünden yoksun kalmış. Muhtemelen siz küçük kardeşi ile ilgilenirken büyük ilgisiz kalıyor.
Gece uyanmalar ve çılgınca ağlamalar çocuğunun iç düzeninin oturmadığının bir işaretidir—eğer fizyolojik neden yoksa,—bu yaşta gece ağlamaları anne-çocuk bağlanmasındaki soruna işaretidir.
Size tavsiyem; doğal bir anne olmaya çalışın. çocuklarınızın ikisini de yanınıza alın ve onlarla uyuyun. Büyük kızınızı ihmal etmeyin. Eğer doğal bir anne olur , çocuklarınızın duygularını anlayabilir ve vaktinde karşılık verebilirseniz, birçok sorun kendiliğinden çözülecektir.