Merhabalar,
Sizleri kızımla keyifli açık hava aktiviteleri bulduğumuz bir kitaptan haberdar etmek istedim sizi. Adı :
....Oyun Arkadaşım Yeryüzü..../Sinek Sekiz Yayınevi
Bu kitapta dört mevsime göre ayrılmış 52 outdoor aktivitesi anlatılıyor.
Çocuğunuzda doğaya karşı merak uyandıracak ve farkındalık kazandıracak bir kitap olmasının yanında onlarla neler konuşabileceğiniz, dikkatlerini nerelere çekebileceğiniz konusunda size fikirler verecek harika bir rehber bana göre.
İşte kitapta yer alan özetlediğim ilkbahar aktivitelerinden biri:
Yağmur sonrası bir su birikintisi bulun. Çocuğunuzla onun üzerine konuşun. Ne kadar derin? Neden orada? Ölçüm aracı olarak bir sopa bulun. Birlikte ne kadar derin olduğunu tahmin ederek sopaya bir çizik koyun. Şimdi kontrol edin, yakın bir tahminde mi bulunmuşsunuz?
Ayakkabılarınızı çıkarmadan birikintinin içinde tepinin, zıplayın! Şimdi su birikintisi üzerinde biraz daha düşünün. Önceki derinliği ile şimdiki derinliğinin aynı olup olmadığı konusundaki düşüncesini sorun. Sopanızı kullanıp derinliği yeniden ölçün. Değişmiş mi?
Şimdi de çakıl, taş, kabuklu yemiş, kozalak, yaprak, çiçek gibi nesneler bulun. Onları birikintinin içine atın. Hepsi su sıçrattı mı? Suyu en çok hangileri sıçratıyor? En az sıçratan hangileri?
Birikintiye bakın. Ayna görevi görüyor mu? Neleri yansıtıyor?
Birikintiye atacağınız nesnelerin hangisinin batıp hangisinin yüzeceğini öngörmesini isteyin. Nesneleri ikiye ayırın: üstte kalacak olanlar, batacak olanlar. Nesneleri su birikintisine bırakın. Hangilerinin üstte, hangilerinin altta kaldığına bakın. Tahminlerinizin kaçı doğru çıktı? Peki üstte kalanların yüzmesini de sağlayabilir misiniz? Suya üflemeyi ya da suyu yellemeyi deneyin. İçine su sıçratacak bir nesne atın. Batmayan nesneniz şimdi yüzdü mü?
Eğer mümkünse su birikintisine ertesi gün ya da daha sonraki günler de gidin. Büyüklüğü ve derinliği değişmiş mi?
Bundan güzel anlatılan fen dersi olur mu? Bundan öte akılda kalıcı bir anlatım yöntemi olur mu?
Oyun diye bunu oynayan çocuk okula gidip de ders olarak gördüğünde şimşekler kafasında bir anda çarpıp altyapısı hazır olduğu için ilgiyle derse katılıp bilimsel açıklamalarıyla birlikte öğrenmiş olmaz mı?
Çocuklara ne öğrettiğimizden çok nasıl öğrettiğimiz önemli olan öyle değil mi!
İşte arka kapak:
"Oyun Arkadaşım Yeryüzü" ailelere, eğitimcilere ve çocukların bakımından sorumlu olan herkese çocukluğun en büyük neşelerinden birini hayatlarına dahil etmeleri için harika bir fırsat veriyor: Dışarıda, doğada vakit geçirmek. Bu kitapta çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz, her mevsime uygun 52 aktivite bulacaksınız. Şehir içinde bir parça yeşillikte ya da kırsalın geniş açık alanlarından birinde, nerede olursanız olun bütün oyunlar doğayla bağınızı güçlendirmeye yardımcı olacak nitelikte.
4-8 yaş arası çocukları ekran başından kaldırmak, hayal güçlerini harekete geçirmek ve merak duygusunu canlandırmak isteyenlere...
(Tanıtım Bülteninden)
Sayfa Sayısı: 176
Baskı Yılı: 2014
Dili: Türkçe
Yayınevi: Sinek Sekiz Yayınevi