Merhaba
Öncelikle bir kez daha böyle güzel bir forum açtığınız için çok teşekkür ediyorum, aktif şekilde yer almaya çalışıyorum
Kafama takılan bir konu daha var onunla ilgili de görüş almak istiyorum sizlerden...
Çocuklarda yalan söyleme hangi yaştan itibaren dikkate alınmalı? Son zamanlarda 3 yaşındaki oğlumun yalanvari şeylere başvurduğunu görüyorum, aslında tam yalan gibi de değil de yaptığı şeyleri bir kılıf uydurma gibi de diyelim... Örnek vermek gerekirse; mesela iki ayrı yemekten yedirmeye çalışıyorum; bir tanesi sevmediği kıymalı bir şey, diğeri de en sevdiği patates püresi ve tabii ki püreden yemek istiyor. Kıymalı kaşığı verdiğim zaman 'Bundan yemiycem, ben bunu yediğim sırada kuşlar geliyor patatesli tabağa, patateslerimi bitiriyor' diyor. Veya babasının askıda olan ütülenmiş pantolonlarını yukarıya çıkıp yere attı, babası tepki gösterince 'Yere koymak istemiştim, gelince yerden hemen alırsın, giyersin diye öyle yaptım' diyor veya babası maç izlerken bilinçli olarak tv'nin yanına gidip tv'nin önünü kapatıyor, yine babası tepki gösterince 'Göremiyorum diye yakınına gelmiştim tv'nin' diyor ama alakası yok inadından çekilmiyorduBunun gibi çok var; yani yalan gibi de değil gibi de... Bu yaş grubunda hayalle gerçek birbirine geçer biliyorum ama bu kılıf uydurmalar ileride tam teşekküllü yalanlara dönüşür mü?
Şimdi verdiğim örnekler de tepki üstüne söylemiş gibi oldu ama aslında hiç tepki vermediğimiz durumlarda da uyduruyor bu kılıfları.