nerden baslasam bilemedim..
sizi cok iyi anliyorum @
Esmacan86 arkadasim..bir cocuk nekdr kolay ikinciyle anliyor insan..iki cocuk nekadar kolay bunu da 3.ile anlayacagiz nasipse.
ama dogru metod 've dogru uygulama takip edilirse iki cocugun insana nasilda hayati ogrettigini anlatabilirim..saatler surer muhtemelen..
sununla baslasak..
buyuk cocugunuzla guvenli baglanmaniz varsa eger cogu kilit noktada isiniz kolaylasacaktir.kardesin gelmesi ile 3yasinda BEN donemi yasayan bir cocugun sizi dinlemwsi,tesir edebilmeniz ancak bu sayede.olur diye dusunuyorum.cunku evde herkes 4kisilik yasama alismaya calisirken buyuk cocugunuz daha fazla seye alismak zorunda kaliyor.ilk olarak zorlandigi sey aslinda sizi paylasmak..eger ki buyuk cocugunuza her yonelisiniz tebessum,sefkat ve sevgi dolu olursa bu yatiriminiz aslinda kucuk cocugunuza donuyor..cunku sizden gordugu gibi davranacak kardesine..bazen bir lokmayi paylasmaniz bile etkili olacaktir bu durumun gelismesi icin..gununuzun tamami aslinda bir cesit egitim alani cocuklar icin..burda size adem hocamizin Annelik Sanati kitabini bikere daha okuyup basucu kitabi yapmanizi oneririm.ben iki emanetimde 3kez okudum.simdi yine elimde..nasipse yeni misafirimiz icin bikez daha yenilenmeye,hatirlatmaya ihtiyacim var cunku

buyuk cocugunuz ile kucuk arasinda kopru olustururuken,hakemlik yaparken aslinda sizde pekcok seyi icsellestiriyorsunuz..annelik sanatini..bunu yaparken tum sartlari degerlendirmek cok onemli..mesela..
onunla oyun oynarken drama metodu ile kardesi olan cocugun oyunda nasil davrandigi,
duygusal ihtiyacina ertelemeden karsilik vermeniz,hemen yonelemiyorsaniz musaade isteyip mutlaka goz kontagi kurarak durumu izah etmeniz(yavrum Kardesinin altini degistirip sonra sana yardimci olacagim,sonra oyun kuralim,tren yapalim ins. gibi..bana musaade ederbilirmisin)diyebilmek...
ruhsal degisimini hissedebilmeniz,
asla kardesinden ayri tutulmadigini hissedip bilmesi,istediginde size ulasabiliyor olmasi,
kendinin guvende oldugundan emin olmasi,
babasiyla mutlaka iletisim halinde olmasi..
daha sayabiliriz..
herbiri birsey katiyor kardesler arasi iletisime..ve kucuk.buyudukce ailecek oynanacak.oyunlar..beraber yapilan heeer turlu is..pazar arabasini mutfaga tasimaktan ev temizligine,beraber izlenen cizgifilmler,muzik dinleme,dans etme,oynama

bir bocwgi izleme,yakalama,beraber yere uzanip berabaer yapilan resimler,meyve saatlerindeki sohbetler,bi kap camur ya da hamur yapip beraber oynamalar,beraberce camasir durmeler,yerlestirmeler,beraber saklambac oynamalar, beraber kitap okumalar,masal anlatmalar,hikaye uydurmalar,kelime oyunlari,herturlu oyun veya oyuna donusturulmus hersey.....daha sayabilirim..
tum bunlar beraber yapildikca cocuklari kendi hayatimizin icine dahil ettikce goreceksiniz ikisinin iletisimi de pamuk gibi olacak.yeter ki siz hep sekine halinizi koruyabilin ve arada yasananlari firsata cevirmek icin gayretli.olun..
birde alan (aura)meselesi var ki biliyorsunuz basli basina ANadolu PEdagojisinin temelini olusturuyor.alanlarina saygi duyularak buyutulen cocuklar birbirlerininde baskalarinin da alanina saygi duymayi ogreniyormus hakikaten..bunu da tecrube ederek yasadim diyebilirim.yeter ki siz buyuk cocugunzun alanina hakettigi saygiyi gosterin...sonra oyuncak kavgalaini kendi aralarinda birbirlerinden izin alarak nasil hallettiklerini oturup izleyin gozleriniz yasli..ve Adem hocayi tanidigimiza birkez daha sukredelim hep beraber..
dedim ya gunler surebilir anlatacaklarim..uc yil..kolay degil.gurbette bir basina..
tum bunlar olurken ilmek ilmek esinize de durumu bikmadan,usanmadan,yilmadan anlatmakta apayri bir mesele..ama sunu derim bir anne A.P yi benimsediyse dunyaya meydan okuyup basta kendi ve kendi cocuklugu olmak uzere herseyi degistirebilecek yurege sahiptir ALLAH 'in izniyle..yeter ki ne yapacagini bilsin..
gucumuz cocuklarimiz,duamiz kuvvetimiz ve Adem hoca en guzel ornegimiz degerli arkadasim..
cok uzun oldu hakkini helal et..
Allah yar 've yardimcimiz olsun...