Merhabalar,

Organik gıdaları temin ettiğim Pınar Kaftancıoğlu'ndan aldığım maillerden birinde annelerin dikkatini çekeceğini düşündüğüm mama tarifleri gördüm. Kendisinden izin alarak burada paylaşıyorum. Şöyle yazıyordu mailde:

"Aman çok şükür geride kaldı o emzirme işleri, az büyüdü bizimki, püre - mama zamanlarındayız" diyor iseniz de öncelikle geçmiş olsun der; sevgili arkadaşım İpek Kuşçu'dan el alarak şu tarifleri sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarım:

Yemyeşil Püre

Kabak, zeytinyağı, bezelye (ya da taze fasulye) (ya da börülce?)

Azıcık su ile buharda yumuşatıyorsunuz sebzeleri. Çatalla eziyorsunuz. Zeytinyağı ekliyorsunuz ya da dilerseniz bu kısmı "tereyağı" olarak değiştiriyorsunuz. Hazır oluyor. Kıvamı ile oynamak isterseniz de bu işi süt ya da su ile yapabilirsiniz.


Elma Yanaklar için Elmalı Püre

1 su bardağı su + 2 yemek kaşığı irmik + yarım deveci armudu + yarım elma = Bu.

Su ile irmiği pişiriyorsunuz. Sonrasında yine buharda pişirip çatalla ezdiğiniz sebzeleri ekliyorsunuz. Artık sizinkinin keyfine göre ister blenderdan geçirin, ister çatalla ezin, dişe gelir hale getirin. Bayılırlar.


Etli Şeyler

Minnak güçlendikçe mamalara et girer. Bebek büyür.

1 tatlı kaşığı ince bulgur, yine sonbahar - kış döneminde 4 minik havuç, çeyrek patates alıyorsunuz. 100 gram kadar da kuşbaşı kuzu eti, işte çeyrek soğan, yarım litre su, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı filan... Eti kavuruyorsunuz soğan ile birlikte. Sebzeleri minik minik ekliyorsunuz. Suyu da ısırıp pişiriyorsunuz. Çatalla ya da blender ile devam edebilirsiniz.


Un kavurabilirsiniz. Bildiğiniz meyane yani. 1 su bardağı kadar iyi un alın. Yarım yemek kaşığı da probiyotik tereyağı ile başlayın. Tabanı kalın bir tavada önce unu pembeleştirin, sonra üzerine tereyağını ekleyip devam edin. Kavanoza aktarır, tüm mamalara birer kaşık eklersiniz. Candır.


Ebem Maması (Bu çok iyi bir tarif)

Gerçek ekmekten bir dilimi ufalayın. Sonra 1 yemek kaşığı probiyotik tereyağı, 1 adet gerçek köy yumurtası, 1 su bardağı gerçek süt, yarım çay bardağı da pekmez ile hazırlıyorsunuz. Biraz daha büyük bebeklerde dövülmüş ceviz içi de ekleyebilirsiniz.

Tavaya ekmekleri atın, bir su bardağı da süt koyup ekmekler o sütü tamamen çekene kadar kısık ateşte pişirin. Sonra diğer malzemeleri ekleyin, pişirin, ezin. Topaç gibi yapar.


Patatesli Tahinli Mama

Orta boy patates, 1 yemek kaşığı da tahin... Haşlanmış patatesi tahin ile ezerek hazırlanan bir ara öğün. Çok güçlü ve çok faydalı...


Lorlu Şeftalili Mama

1 orta boy olgun şeftali, 1 çay bardağı dolusu sütten evde kestirdiğiniz lor. Bunları blenderdan geçirin. Tatlı keyfi verir, yediğini sevdirir miniğe.

Doktorunuz avokado falan tavsiye ediyor ise evet, olur. Ama hiçbir zaman unutmayın, bebek mamalarında en önemli şey kullandığınız malzemenin bütünüyle gerçekliği...

Ekmeği, unu, yumurtayı, sebzeleri olabildiğince iyi, gerçek, temiz olanlardan bulmalısınız. Tohumlar eski olmalı. Kırmızı ette benim tavsiyem küçükbaş eti. Gidip asortik yerlerden almaya, yok yere kazıklanmaya gerek yok. Gross marketlerden gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Doğu'nun binlerce küçükbaşı Migros tarzı gross marketlere satılıyor. Hiçbir sıkıntı yok.



Sevgilerimle