Merhaba arkadaşlar daha önce duydunuz mu , gördünüz mü bilemiyorum çocuğun kendi burun pisliğini yemesi bu ne anlam ifade eder nasıl müdahale edilmesi gerekiyor ? çocuk neden burun pisliğini yer ?
![]()
Konusu 'Davranış Problemleri' forumundadır ve şima tarafından başlatılmıştır. Şu anda Çocuğun Burun Pisliği Yemesi konusunu okumaktasınız.Konu içeriği kısaca Merhaba arkadaşlar daha önce duydunuz mu , gördünüz mü bilemiyorum çocuğun kendi burun pisliğini yemesi bu ne anlam ifade eder nasıl müdahale edilmesi
Bu konu 116327 kez görüntülendi ve 21 yorum aldı ...
Merhaba birinde görmüş olabilir mi ?benim oğlum da da böyle bi huy yoktu iki gün önce komşumun kızı gelmişti onun yaptığını gördüm yaptığının yanlış birşey olduğunu söyledim akşama oğlumun da aynı şeyi yaptığını gördüm onu da aynı şekilde uyardım umarım alışkanlık haline gelmez.çevremdeki birkaç kişide daha duydum bu olayı sanırım çoğunlukla herkesin başından geçiyor nedenini bende bilmiyorum malesef
Bir dönem benim kızım da yedi![]()
Geçti çok şükür. Bağlanma ile ilgisi olabileceğini hiç düşünmemiştim. Ben de küçükken tuzlu gözyaşlarımı dilimle yakalamaya çalışırdım, onun gibi bir şeydir diye düşünüyordum.
Ben de merak ettim şimdi sebebi var mı diye![]()
Merhabalar,
Yaş dönemine göre ayrı değerlendiriyoruz. Eğer küçük yaş dönemiyse yeme davranışı normal kabul edilmelidir. Ve bunu anlamlandırmamak gerekir. "Yapma etme"engellemesi olmamalı. Kendiliğinden geçen bir süreç olur. Ama büyük yaş dönemiyse bir davranış bozukluğu olarak kabul edebiliriz. Adem hocamla yaptığımız bir çalışmadan alıntı yapacak olursam,
"SÜMÜK YEME VE SOSYAL BENLİK ALGISI
Sümük yeme davranışı diğer besin olmayan maddelerin yenmesinden farklıdır. Çocuğun burnundan akan sümüğü yemeye çalışması, sosyal benlik algısının zayıflığından kaynaklanır.
Sosyal Benlik Algısı
Sosyal benlik algısı kişinin toplumsal yaşamın kurallarına uyarak derli toplu davranmasını sağlar. Mesela kendisinin bir beyefendi olduğunu düşünen kişi buna uygun hareket eder ve zamanla bu davranışları benimseyerek kişiliği haline getirir. Eğer çocuk kendisiyle ilgili olumlu bir algı oluşturamamışsa, herkesin içinde sümüğünü yiyebilir.
Yetişkinlerde görülen burun karıştırma da zayıf benlik algısının işaretidir. Çoğunlukla dalgınlık esnasında ortaya çıkan bu davranış kişinin kendine saygı duymadığını gösterir. "
Küçük yaşlarda belli bir zamana kadar olabiliyor. Oyalanma davranışı olarakta bakabiliriz. Oyalanma davranışı ise çocukla biraz daha yoğunlaşmak gerekir. Daha fazla olumlu anlamda alanına girmek gerekir.
küçük yaş büyük yaş kaç? benim oğlum 4 yaşında burnunu karıştırıyor, yiyor mu emin değilim. yapma diyorum tesiri olmuyor tabii ki. nasıl vazgeçiririm? ne dersem tesiri olur acaba?
Tekrar bu sorumu güncelliyorum , burun böcükleri çocukları rahatsız ediyor ve onları almak için uğraşıyor bu rahatsızlık değildir umarım ? sizinde oluyor mu
Bir pedagojiokulu bölümünde sorulmustu sanırım, Üzerinde durulmamasıni zamanla geçeceğini söylemişti hatırladığım kadarıyla
Ben de yanlış hatırlamıyorsam uykuya geçerken yapıyorsa sorun değil, hani saçıyla oynaması gibi bir şey. Ancak gün içinde de sıklıkla yapıyorsa ışte o zaman alışkanlık bozukluğuna donusebilirmis. Duygusal yoksunluktan baglanma bozuklugundan kaynaklandığını hatırlıyorum. Arşivlerden bu konu hakkında farklı bir şey dinleyen varsa gerçekten paylaşmasını isterim.
peki kaç yaşa kadar normal ve ne yapmamız gerekiyorMerhabalar,
Yaş dönemine göre ayrı değerlendiriyoruz. Eğer küçük yaş dönemiyse yeme davranışı normal kabul edilmelidir. Ve bunu anlamlandırmamak gerekir. "Yapma etme"engellemesi olmamalı. Kendiliğinden geçen bir süreç olur. Ama büyük yaş dönemiyse bir davranış bozukluğu olarak kabul edebiliriz. Adem hocamla yaptığımız bir çalışmadan alıntı yapacak olursam,
Sümük yeme davranışı diğer besin olmayan maddelerin yenmesinden farklıdır. Çocuğun burnundan akan sümüğü yemeye çalışması, sosyal benlik algısının zayıflığından kaynaklanır.
Sosyal Benlik Algısı
Sosyal benlik algısı kişinin toplumsal yaşamın kurallarına uyarak derli toplu davranmasını sağlar. Mesela kendisinin bir beyefendi olduğunu düşünen kişi buna uygun hareket eder ve zamanla bu davranışları benimseyerek kişiliği haline getirir. Eğer çocuk kendisiyle ilgili olumlu bir algı oluşturamamışsa, herkesin içinde sümüğünü yiyebilir.
Yetişkinlerde görülen burun karıştırma da zayıf benlik algısının işaretidir. Çoğunlukla dalgınlık esnasında ortaya çıkan bu davranış kişinin kendine saygı duymadığını gösterir. "
Küçük yaşlarda belli bir zamana kadar olabiliyor. Oyalanma davranışı olarakta bakabiliriz. Oyalanma davranışı ise çocukla biraz daha yoğunlaşmak gerekir. Daha fazla olumlu anlamda alanına girmek gerekir.
Serpil hocam çok ufak bir ekleme yapmak isterim (biyolojik)Merhabalar,
Sosyal Benlik Algısı
Biyokimya dersinden hatırlarım
Hoca çocuğunuza sakın sümüğünü tattırmayın demişti. Çünkü sümüğün tadını bir aldı mı artık ona bağımlı olur dedi. Tabii o biraz abartılı (aklımızda kalsın diye) ama gerçek payı var. Sumuk mukopolisakkarit yapıda. Yani şeker bileşik... tatlı. Bir kez tadını aldı mı nucleus accumbens de uyarılır artık şeker... haz... ödül (o anın yaşattığı güven duygusu vs. psikolojik yönü de vardır illa ki) çocuk bu duyguyu ararmış
Tam iyi bildiğim bir konu değil ama bu bilgi aklımda kalmış gereksiz...
Hala kimse görmezken burnundakini yiyen kocaman bir çocukla yaşıyorum da ara ara bunu düşünüyorum işte. ..