Merhabalar, benim 2 yaşında oğlum var, tek cocuk ve yurtdışında yaşıyoruz. Oğlum 2 yaşında ve çok sosyal asla uyum problemi yaşamıyoruz. Aslında oyun anlamında baya baskın bir cocuk genelde cok konsantre oynadığı icin diğer cocuklar onun ne ile mesgul olduğunu merak edip yanına geliyor bu şekilde iletisim de başlıyor. Eğer karşısındaki çocuğun yaşça küçük veya gerek fiziksel olarak gerek de sosyallik anlamında biraz zayıf olduğunu keşfederse asla kendini ezdirmiyor. Ama yaşça büyük, fiziksel ve duygusal olarak daha baskın bir arkadaş edinirse daima çekimser kalıyor. Eşimle son zamanlarda oğlumuza kendini şiddet durumunda arkadaşlarına veya diğer insanlara karşı savunmayı nasıl öğretebiliriz diye düşünüyoruz. Çünkü son zamanlarda birkaç farklı arkadaşının şiddetine maruz kaldı( bu arkadaşlarının bazıları ay olarak bazıları da yil olarak oglumdan büyük). Gözlerini korkarak hızlı hızlı kırpıp kollarıyla da kendini korumaya çalıştı. Aynı zamanda benim yüzüme bakarak onu kurtarmamı sessizce bekledi. Ben müdahale etmedim çünkü ne yapmam gerektiğini kestiremedim. Hemen yanına koşarak seni her zaman kurtarırım mesajı vermek istemedim. Şu ana kadar karşılaştığımız en kritik soru bu. Çünkü yanlış bir şey öğretmek istemiyoruz. Sadece başkası sana dokunamaz ve fiziksel şiddet uygulayamaz bu normal değil temasını öğretmek istiyoruz. Henüz yeni kısa cümleler kurmaya başladı derdini anlatabilecek konumda değil. Ben sadece birisi sana vurursa, seni ısırır veya ittirirse "yapma" diye bağırmasını öğrettim. Henüz kreşe gitmiyor ama haftanın 2 günü 2 şer saat olmak üzere aynı yas grubu çocuklarla kulüp aktivitelerine ebeveynsiz olarak katılıyor. Yani doğal olarak kafamda soru işaretleri var. Nasıl bir yol izlememizi tavsiye edersiniz?