Aile Toplantıları Nasıl Olmalıdır

hafsa5

New member
Selamun Aleyküm aile toplantilari yapan arkadaslarimiz varsa konu basliklarindan ornek verebilirler mi cevap icin simdiden tesekkurler
 

hafsa5

New member
Aile toplantısına 7 yaşından sonra karar verici üyeler olur 4 yaşında 3 yaşında çocuk da masaya oturur bir karar alırken ona da sorulur 7 yaşından aşağı alan çocuklar için daha çok Kural değildi Onun sevdiği şeyler öne sunulur söyle ki bir tane problem 10 tane de sevdiği şeyler sunulur demişti Adem hocamız
 

Pınar Güzel

New member
Aile toplantısına 7 yaşından sonra karar verici üyeler olur 4 yaşında 3 yaşında çocuk da masaya oturur bir karar alırken ona da sorulur 7 yaşından aşağı alan çocuklar için daha çok Kural değildi Onun sevdiği şeyler öne sunulur söyle ki bir tane problem 10 tane de sevdiği şeyler sunulur demişti Adem hocamız

Bilmeden doğru bir şey yapmışız. Çok mutlu oldum :) bu şekilde olumlu gördüğümüz davranışlarını pekiştirmiş oluyoruz
 

ışıl ışıl

New member
Annelik Sanatı Kitabından Notlar:
İdeal Babalığın Sırrı: Aile Toplantısı başlığından özet:
Sağlıklı bir ailenin en önemli dinamiği haftalık yapılacak aile toplantılarıdır. Bu organizasyon eğer evde gerçekleşmiyorsa aile olmanın en önemli özelliği taşınmıyor demektir. Ayaküstü konuşmalar, tv karşısında gerçekleştirilen sohbetler değildir. Aile toplantısı kendi içinde şöyle kurallar barındırır:
1-Günü ve vakti sabittir.Herkes tarafından bilinmelidir.Aile reisi şöyle diyebilmelidir:"Her hafta Perşembe günü saat 20:00-21:30 arası evimizde aile toplantısı var." Değiştirme, erteleme yok. Değişiklik ortak kararlarla alınmalıdır. Toplantı zamanında Misafir kabul etmek, bir yere gitmek olmaz. Dış etkilere önlem alınmalıdır.
2-Belli bir ciddiyet gerektirir. Aile toplantısı herkesin düşüncesine önem verildiği her ferdin diğerini can kulağıyla dinlediği tartışmadan kavga etmeden ve dayatmalardan uzak yapılacak bir aktivitedir. Bu ciddiyeti ve düzeni kuracak ve koruyacak olan da babadır.
3-Bir yöneticisi olmalı. Başkanı aile reisidir. Babadır, başka türlü olamaz.Baba gönüllü ve aileyi toplayıcıdır.
4-Katılım belirli bir yaşı gerektirir. 7 yaşından küçükler toplantı masasına alınmaz. 7 yaşına girdiğinde törenle toplantıya davet edilir böylece Evde statü kazanır. Karar mekanizmasında etkin rol oynama ve oy hakkına sahip olma yaşı 12 dir. 7 yaşından sonra istişareye dahil edilir, sözü dinlenir. Ancak tezatlıkları olabilir, 7 yaş dönemi toplantılara alışma dönemidir.
5-Kararlar oy birliğiyle alınır. Eşit çıkarsa babanınki 2 oy sayılır. Böyle bir ortamda yetişen çocuklar başkalarının hakkına saygı duymayı onların görüşünü önemsemeyi seviyeli bir şekilde fikir alışverişinde bulunmayı ve toplantıdan hangi konu çıkarsa çıksın ona rıza göstermeyi karşılaştığı olaylara benmerkezci bakmamayı yaşayarak öğrenir.
6-Aile sorunları burada çözülür. Toplantı mekanizması sağlıklı işleyen ailelerde çatışma çok az yaşanır. Aile bireyleri karşılaşılan sorunların toplantıda dile geleceğini ve orada enine boyuna konuşulacağını iyi bilir. Ayaküstü alınan kararlar ve tartışmaların aslında ne kadar anlamsız olduğu böylece daha net görülür. Aile içi sorunların temel kaynaklarından biri olan iletişim eksikliği veya yanlış anlaşılma gibi sorunlar da aile toplantısı yapan ailelerde en az seviyededir. Aile bireyleri önemli sorunları biraradayken rahatlıkla uzun uzun uzadıya konuşabildikleri yanlış anlaşılması muhtemel konuları görüşme masasında çözebilme fırsatı buldukları için iletişim kazalarına daha az rastlanır.
7-Çocuklar burada statü kazanır. Eğer aile çocuğa hak ettiği zamanda hak ettiği değeri veya statüyü göstermezse çocuklar bu değeri veya statüyü dış dünyada arar. Aile toplantısı ailede herkesin kendi değerini en iyi gördüğü yer olmalıdır. Toplantı masası ailenin en önemli sorunlarının çözüm adresidir. Kararlara katılınca uymanın olgunluğunu da gösterir.
8-İstişare masasında kavga edilmez. Evin içinde istediği gibi karar alan ve bunun rahatlığını alan kişi ilk toplantılarda kaybedeceği rahatlığın tedirginliğiyle huzursuzluk yaşayabilir, tartışma çıkarabilir. Yılmadan ve sabırla onu toplantı alışkanlığına devam etmeye teşvik etmek gerekir.
9-Alınan kararlar deftere yazılmalıdır. Aile toplantıları oturulup sohbet edilen bir etkinlik olarak değil ailenin en ciddi mekanizması olarak görülmelidir. Toplantıda alınan kararların veya verilen sözlerin yerine getirilip getirilmediğini bir sonraki buluşmada takip edebilmek için karar defteri tutulmalıdır. Ailenin anayasası gibi olur.
 

baharibeklerken

New member
Selamun Aleyküm aile toplantilari yapan arkadaslarimiz varsa konu basliklarindan ornek verebilirler mi cevap icin simdiden tesekkurler

Biz üçüncüyu yaptık dün. Genel ev ihtiyaç lari, beklentilerimiz derken vakit geçiyor. Ve iyi geliyor insana, en azından sorunlari konusabilecegimiz bir sistemimiz var düşünces. , aidiyet hissi pekisiyor.

Ilk yilimizda bir kere yapmıştık, beklentilerimizi dokunce ikimizde korkmustuk, bir daha yapamamistik. Şimdi temkinli gidiyoruz,. Takdir, şu konu da birseyler olmamış olsun gündem edelim yine de zamanla olur diyerek , azar azar geçmişe dönüp orayı da halletmeye çalışma
 
Üst