babaanne ile yaşam

ozlem06

New member
Çalışan bir anneyim. Ben işteyken kızıma(bir yaşında) babaannesi bakıyor ve haftaiçi bizimle kalıyor. Kreşe başlama dönemine kadar böyle sürecek.Ancak şöyle bir endişem var.Eşim ve ben muhafazakar yapıdayız ancak babaanne daha rahat kıyafetleri,davranış şekilleri daha farklı ve bizi de sık sık eleştirir modern olmamakla vs...Kızımın beni değil de onu modelleme ihtimali beni endişelendiriyor. Davranış kodları daha sonra değişebilir mi?

sekerparem

New member
Özlem hanım çocuğunuz ara ara gel gitler yaşayabiliyor ancak özünde sizinle sağlam bir bağ kurmussa endiselenmenize gerek yok.benzer durumu bizde yaşadık.oğlum a ben ilahi dinletirken babaanne şarkı ezberletmeye çalıştı.çocuğumu arada bırakmamak adına babaannenin ogretmesine bisi demedim.ben öğretmeyi durdurdum.hani çocuk şarkıları da değildi öğrendiği şarkılar ne zaman sarhoş oldun da kaldiramiyon kolları diye geldi oğlum bana :) aaa çok güzel öğrenmişsin ama ben çok fazla sevmiyorum bu şarkıyı dedim.kendi seçimini yapmasına izin verin sizi sececekti r emin olun.kıyafet konusunda oğluma bicok söz öğrettiler.bu yazıyı okumanızı öneririm.http://http://www.pedagojiokulu.com/showthread.php/4-Gelin-Kayinvalide-Catismasina-Sahit-Olan-Cocuklarin-Yasadiklari

Sabah

New member
[MENTION=507]sekerparem[/MENTION] [MENTION=1523]ozlemmm06[/MENTION]
Okuduklarimdan cikardigim sonuc su: cocuk ebeveynleri ile saglam bir bag kurmussa yatkinligi onlardan taraf oluyor. Saglam bag kurmanin temel sarti da cocuga baski yapmamak. Cocuk sizin tarafinizdan bir baski hissederse meylini diger tarafa kaydirabilir. Sekerparem, ben cocuga ben sunu sevmem demenin de bir cesit dayatma oldugu kanisindayim. Cocuk bunu, benim sevgimi istersen benim sevdigim seyleri sevmelisin olarak algilar gibi geliyor.
Babaannenin elestirel tutumu bence bir sure sonra cocugu da rahatsiz etmeye baslar. Su an daha muhim olan sey cocugunuzun henuz guvenli baglanma donemindeyken banbaannesiyle bag kurabilmesi ve duygusal yoksunluk cekmemesi.. Babaanneden ogrendigi davranislari sergilemeye calistiginda onu engellerseniz esas davranis egitimi alacagi 4 yasindan sonrasinda disiplin saglamakta zorlanirsiniz diye dusunuyorum. 4 yasa kadar duyguda ozgur, 4 yastan sonra davranista disiplinli bir cocuk diyor ya Adem Hoca bence birakin cocuk ogrenmenin tadini cikarsin. Duygusal doyum yasasin. Babaanne sevgisini de tatsin gonlunce. Sizinle aidiyet kurabilirse zaten meyili sizin yasam tarziniza gore olacak. Nitekim cocugun ruhsal dogumu 4 yastan sonra oluyor. Siz isten kalan vakitlerde kaliteli vakit gecirmeye gayret edin bol bol.

sekerparem

New member
Ilk başlarda kolay olmuyor tepkisiz kalmak.ancak çocuğu arada bırakmamak adına bir tarafın durması gerekiyor.bu durumu doktoruna sormuştum.arada kalması ogretilenin hangisinin daha kalıcı olacağı konusunda bana söylediği baskı kurmak değil de ben bunu dinlemeyi seviyorum demekle çocuğun kendi sevdiği şeyi belirlemesini saglamak, ben sevdiğim şeyi dinliyorum sende sevdiğin şeyi dinle demekti oradaki amacim :)

anne

New member
benimde kızım 11 aylık çalışmaya basladım 6 saat ayrılıyoruz 3 saat 3 saat olmak üzere babannesi bakıyo benden farklı davranışlar sergilediğinde cok tedirgin oluyorum üzülüyorum mesela yüksek sesle bağırarak uyutuyo bisey isteyınce kızımın uzanmasını beklemiyo hemen eline veriyo kızım huzursuzlanıp ağlayınca ah ah diyip koltuga kızar gibi yapıyo yanlış yaptığını söyleyemiyorum bizim için sehir degistirip kızıma bakdıgı için.Bilmiyorum cok hassasmıyım adem hocayı 2 senedir takip ediyorum herseye dikkat etmeye çalışırorum beraber uyuyoruz tüm vaktımı onunla geçirmeye çalısıyorum.işe başlamak zorundaydım çok ağır vicdan yapıyorum içime su serpen varmı :)

sekerparem

New member
benimde kızım 11 aylık çalışmaya basladım 6 saat ayrılıyoruz 3 saat 3 saat olmak üzere babannesi bakıyo benden farklı davranışlar sergilediğinde cok tedirgin oluyorum üzülüyorum mesela yüksek sesle bağırarak uyutuyo bisey isteyınce kızımın uzanmasını beklemiyo hemen eline veriyo kızım huzursuzlanıp ağlayınca ah ah diyip koltuga kızar gibi yapıyo yanlış yaptığını söyleyemiyorum bizim için sehir degistirip kızıma bakdıgı için.Bilmiyorum cok hassasmıyım adem hocayı 2 senedir takip ediyorum herseye dikkat etmeye çalışırorum beraber uyuyoruz tüm vaktımı onunla geçirmeye çalısıyorum.işe başlamak zorundaydım çok ağır vicdan yapıyorum içime su serpen varmı :)

şuan yolun başındasınız.ve eğer ihtimal var ise etrafınızda ki kişileri uygun bir dille çocuğunuz ile ilteşimde olan herkesi bilinçlendirmek biligilendirmek.
uzman görüşüne göre çocuğun ihtiyaçlarını karşılayan kişilerde önemli yer ediyor.benim oğluma da babanne baktı ve anne ile olan bağlanma babanne ile de oluşmuş mu diye sorguladık.çok şükür ki babanne ile bağlanma oluşmadı.oluşmuş olsaydı çocuk için daha zordu.ancak şuan daha önemli sıkıntımız var çocuğum babanne ve baba ya karşı edilgenleşmiş.anneye yani bana karşıda edilgenleşmeye hazır.aramızdaki bağ edilgenliğe dönüşürse benim sevgim yaptıklarım boş değilse de çok fazla etkili olmuyormuş.
evet anne en önemli rol ancak henüz bebek liğinde bakımını başka kişilere bıraktığımızdan haliyle yavrumuz o kişilerden de etkileniyormuş.his edinebiliyormuş.
şuan ki anne olarak benim görevim biraz zor ama baba ve babanneyi bilgilendirmek kırmadan incitmeden.çocuga his kazandırmadan kendine bağlamadan nasıl birey olacağını anlatacağım.ya da en son ihtimal babamızı bilgilendirip babanne hayatımızda bir adım uzakta olacak.bunu zaman gösterecek.
kısacası şuan sizin baba ve babannenizin yapacağı herşey çok önemli.ileride tek başına birey olmaya adım attığında ortaya çıkıyor.kaygı içten içe büyüyor.hislerinin gel git ini yaşıyor.daha yolun başındayken önleminizi almanızı öneririm.

sekerparem

New member
peki nerden ve nasıl başlamalıyım anlatmaya

ilk başta tepkiyle karşılaşabilirsiniz.şuan babannemiz yok bisüre olmayacak o konuda şanslıyız.
bu esnada babadan başladım.eşimle konuşmaya çalışıyorum.duruma göre değişik tepkiler alıyorum.
baba ile oyunlarını kontrol etmeye çalışıyorum.boğuşma tarzı oyun oynuyolardı.hemen balon şişirdim.niye bağırıyosunuz duyamıyorum sizi sakin olalım dedim.
eşim benim taklidimi yaptı sakin ol babacım sakin annen duyamıyor dedi güldük.sonra balonla oynarken hızlı vuruyordu eşimin gözüne bakarak sakin ol hayatım canımızı acıtmadan da oynayabiliriz.dedim.tabi bu konuşmamda taklit konusu oldu.dışardayken oğlum sekerek yürüyordu ben de oğluma eşlik ettim babayı da kendimize dahil ettik.önce delimisin sen diyodu sonra bize katıldı.
biraz kararlılıkla ve inançla başedebiliriz.biz şuan geçmişin izini silme çabasındayız.sizde eşinize şuan yavrunuza edindirilen her hissin ilerde büyük sıkıntılara sebep olacağını anlatın.Güvenli bağlanma ve çocukluk sırrı birde aidiyet kitabı şuan tekrar tekrar okumaya anlamaya ve uygulamaya çalıştığım kitaplar.
göz önünde duruyor kitaplarımız.ve eşime sürekli okumasını söylüyorum.yüzüne bile bakmıyor.bende kitabı alıp peşinde dolanıyorum bir satır okuyabilmek için.git başımdan diyor.gidiyorum iki dakika sonra aaa bak bu böyleymiş diye okumaya başlıyorum.şuan etki etmiyor belki ama benim ısrarıma inat etsede okuduklarım aklında yer edecektir.
babanne kısmını henüz bilmiyorum.geldiğinde nasıl başlarım onuda bilmiyorum.eşimi hazırlarsam belki daha kolay olur diye düşünüyorum.

ozlem06

New member
Cevaplar ve yorumlar için teşekkür ederim şimdilik sorunumuzu koşullarımızı sonuna kadar zorlayarak bir yıl ücretsiz izin kullanma kararı alarak çözdüm.Yalnız bu kısa sürede gördüm ki annenin yanında olması çocuk için bambaşka bir durum 15- 20 günde bile gelişimi inanılmaz farketti Kendini daha rahat hissettiği için çok daha hızlı öğrenmeye başladı ve tabi çok daha neşeli, tepkileri daha net bir çocuğa dönüştü. Tüm çalışan annelerin herşeyi göze alıp çocuklarının yanında kalmalarını arzu ederim inanın herşeye değiyor ki ben borç üzerine borç ekleyerek yaptım ama gerçekten bu kısa zaman diliminde bile fazlasıyla değdiğini gördüm....