Bebek icin temel ihtiyaclar

sincap

New member
Merhaba,

5 aylik hamileyim, bebek icin kendimce bir ihtiyac listesi hazirladim ancak ne kadar yeterli bilemedim. Internette bir suru liste buldum ancak sadece temel ihtiyaclari(olmazsa olmazlari) almak istiyorum. Bu liste cok kisiye de referans olabilir, yardimci olabilir misiniz?

Merhaba,

5 aylik hamileyim, bebek icin kendimce bir ihtiyac listesi hazirladim ancak ne kadar yeterli bilemedim. Internette bir suru liste buldum ancak sadece temel ihtiyaclari(olmazsa olmazlari) almak istiyorum. Bu liste cok kisiye de referans olabilir, yardimci olabilir misiniz?

Merhaba, öncelikle çocuğun ihtiyaçlarının vaktinde,yeterince ve koşulsuzca karşılanması gerekir. Çocuğun 0-2 yaş döneminde merak ve sığınma ihtiyacı vardır.
Mesela vitrindeki vazoyu gören çocuk dokunmak,keşfetmek ister. Vazoyu vererek ihtiyacı vaktinde karşılanan çocuk, vazonun elinden hemen alınmasıyla ihtiyacını yeterince karşılayamaz. Ve hırçınlaşır. Böylesi çocuklar bir sonraki sefere isteklerini daha sertçe(daha güçlü bir iradeyle) ortaya koyarlar. İhtiyaçların vaktinde karşılanması irade ile ilgili, yeterince karşılanması ise duyarlılık gelişimi ile alakadardır.

Cips yemek çocuğun ihtiyacı değildir. Çocuğun damak tadını aşırı baharat,tuz ve kimyasallarla uyarmak çocuğun ihtiyacı olmadığı halde bunu ihtiyaç haline getirmektir. Cips,şeker,çikolata yiyen çocuk için ıspanak,süt... artık tatsız tuzsuz birşeye dönüşür ve yemek istemez.

2 yaşındaki bir çocuğun merdivenleri tek başına inme hevesi karşısında acelesi olan bir babanın onu kucağına alıp hızla aşağı indirmesi çocuğun geliştireceği iradeye engel olmak demektir.

Yürüme çağındaki bir çocuğu gündelik işleri yetiştirebilme telaşıyla çocuk arabasında gezdirmek çocuğun geliştireceği iradeye engel olmak demektir.

Mesela çocuğun televizyon, tablet,telefon ihtiyacı yoktur. İradesi gelişmeden bunlarla tanışan çocuk bir süre sonra bağımlı hale gelir. Mesela geç konuşan çocuklarda ailenin yaptığı en büyük hata evde tv izlenmesidir.

Belki de en önemlisi güvenli bir limana sığınma ihtiyacı vardır çocuğun... Anne figürü ile 24 ay beraber yatmalıdır. 2 yıl anneyi emmelidir. Tensel temas, göz ile temas ihtiyacı her zaman karşılanmalıdır.

0-2 yaş döneminde çocuğun kaygı ve korku yaşadığı sırada güvenli bir limanının olması,onun kırılan iradesini onarmasını sağlamakla kalmaz,aynı zamanda çocuğa duygusal bir yetenek de kazandırır. Bu yetenek beraberinde mütevazı olmayı,korku ve kaygı sırasında duygularını ifade edebilmeyi... sağlar.

Merhaba,

Kusura bakmayın ben muhtemelen soruyu yanlış anladım ve yukarıya bir sürü şey yazdım. İnşaallah sorunuza da cevap bulabilirsiniz

bambino

New member
Merhaba,

sorduğunuz biberon , yatak, vs içeren bir liste olmalı değil mi?

baharibeklerken

New member
Merhaba sevgili anne.
Mağaza da yönlendiriyorlar aslında. Ama o an insan aslinda lazım olmayan pek çok şey alabiliyor.
Örneğin Bebe yağını bir iki kez haric pek kullanmadım onun yerine doğal zeytinyağı daha sağlıklı, şampuani zararını öğrenince kutu bitmeden bıraktım dogal sabun kullanıyorum , alt açma minderi işimi tam görmedi, aylar sonra kesfettigim kullan at alt acma pedi daha cok lazım ve kullanışlıymis ilk aylarda. Halbuki ilk alisverisimde hesaba yük yapan bunlardi, temel kıyafetler o kadar yüksek fiyatlı değil.
Arkadaşlar daha detaylı, kapsamlı cevap verirler mutlaka.
En çok ve ilk elden gerekenler
Zibin, alt üst kıyafet, battaniye, bez, temizlemek için pamuk, ağız bezi. Bunlar yetti bana. Diğerlerini gerektikce aldım.
Hazır bezde her marka her bebege gelmeyebiliyor. Tek paket almak daha uygun, iki paket aldigim ilk marka pisik yapmıştı bebegimde.

Dogalanneyim blogunda pisik kremi tarifi var, zeytinyağı ve balmumu karışımı. Bir süredir sudo krem yerine onu kullanıyorum. Aynı krem ilk günlerdeki göğüs catlagi için de kullaniliyormus sonra öğrendim.
Arkadaşlarin katkıları ile eklemeler olur insaAllah

Son düzenleme:

sincap

New member
sorduğunuz biberon , yatak, vs içeren bir liste olmalı değil mi?

Evet, kastettigim liste bebegin fiziksel ihtiyac listesi. En iyisi ben kendimce hazirladigim listeyi ekleyim sizden yorum alayim hangilerinin gerekliligi konusunda. Hic tecrubem olmadigi icin hangisi ne kadar gereklidir bilemedim.

sincap

New member
Merhaba sevgili anne.
Mağaza da yönlendiriyorlar aslında. Ama o an insan aslinda lazım olmayan pek çok şey alabiliyor.
Örneğin Bebe yağını bir iki kez haric pek kullanmadım onun yerine doğal zeytinyağı daha sağlıklı, şampuani zararını öğrenince kutu bitmeden bıraktım dogal sabun kullanıyorum , alt açma minderi işimi tam görmedi, aylar sonra kesfettigim kullan at alt acma pedi daha cok lazım ve kullanışlıymis ilk aylarda. Halbuki ilk alisverisimde hesaba yük yapan bunlardi, temel kıyafetler o kadar yüksek fiyatlı değil.
Arkadaşlar daha detaylı, kapsamlı cevap verirler mutlaka.
En çok ve ilk elden gerekenler
Zibin, alt üst kıyafet, battaniye, bez, temizlemek için pamuk, ağız bezi. Bunlar yetti bana. Diğerlerini gerektikce aldım.
Hazır bezde her marka her bebege gelmeyebiliyor. Tek paket almak daha uygun, iki paket aldigim ilk marka pisik yapmıştı bebegimde.

Dogalanneyim blogunda pisik kremi tarifi var, zeytinyağı ve balmumu karışımı. Bir süredir sudo krem yerine onu kullanıyorum. Aynı krem ilk günlerdeki göğüs catlagi için de kullaniliyormus sonra öğrendim.
Arkadaşlarin katkıları ile eklemeler olur insaAllah

Cok tesekkur ederim verdiginiz bilgiler icin. Ben kendimce yaptigim listeyi paylasayim, hangilerinin ne kadar gerekliligi konusunda sizden bilgi rica edeyim.

sincap

New member
Hazirladigim liste bu sekilde, yanlislikla 2 kez eklenmis.

Kiyafetleri 3 aylik boyutunda almayi dusundum ama buyuk mu olur acaba, new born beden almali miyim?

Ekli dosyalar

• Screen Shot 2017-11-17 at 10.53.33 PM.jpg
    Screen Shot 2017-11-17 at 10.53.33 PM.jpg
    15.9 KB · Görüntüleme: 6
  • Bebek Ihtiyac Listesi.jpg
    Bebek Ihtiyac Listesi.jpg
    52.2 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:

baharibeklerken

New member

Kiyafetleri 3 aylik boyutunda almayi dusundum ama buyuk mu olur acaba, new born beden almali miyim?

Kusura bakmayın, cevap gecikti. Aslında daha tecrübeli ve cok çocuklu anneler de paylaşım yapar diye düşünmüştüm.
Verdiğiniz liste kapsamlı güzel hazırlanmış görünüyor.

Aslında belli bir kuralı da yoktur diye düşünüyorum hazırlığın. Içinde bulunduğunuz şartlara , butcenize, hevesinize göre değişir alacağınız şeyler. Örneğin bana göre lohusa terligi, çantası elbise vb ayrıca almaya gerek olmayan evde olanlarla hastanede ihtiyacimi karşılayabilecegim şeylerdir. Bir başkasına göre suslenip özel hazır edilmesi gerekir. Yine ayrıca küvet yerine normal leğen banyo için işimi gördü. Bebek için deterjan yerine sabun tozu tavsiye ederim. Islak mendil yerine pamuk daha güvenli. Fırça bilmiyorum kullanmadım, tırnak makası evdekini kullandım. Mama onlugu lazım olur mu ilk aylar, belki. Ama 4 ay ve sonrasında salya onlugu bize çok lazım oldu, bebekten bebege değişir.

Beden boyu bebeğin doğum kilosuna , iriligine göre değişir. Gelecek hediyenin de çok olacağını göz önünde bulundurarak alışveriş yapmak gerekir bence. Battaniye 3 4 tane de olsa ilk aylar lazım oldu.

Yine bebeginizi büyütürken kullanmayı düşündüğünuz pedagojik yönteme göre değişir. Örneğin bebeğiyle birlikte yatmayi düşünen bir anne için beşik ve beraberindeki birçok eşya gereksiz oluyor.

Bütçeye göre değişir. Olurda erken doğum olursa diye, Temel birkaç şey haricinde ilk etapta başka şey almadım örneğin. Çevremdeki çocuklu tanidiklarin verdiği kıyafetleri kullandık hep, hâlâ da öyle. Çocuk bebek ürünlerinin anne babanin hevesine daha cok hitap ettigini , bunun ticari olarak kullanıldığını düşünüyorum. Ama bu benim düşüncem, bir başkası da, ilk bebeğim herşeyini alalım kardeşleri de kullanır diye de düşünebilir.
Bu arada 30. haftadan sonra yavaş yavaş doğum çantasını oluşturmanizi öneririm. 7, 5 aylikken Bir kaç saat sancı çekmiştim , ortada hicbirsey yoktu, dogum yaparsam ne olacak diye korkmustum. :) . Doğum cantaniza Yasin okunmuş 3 hurmayı eklemeyi unutmayın. Hatta hastanede doğum sonrası en güzel yiyecek hurma. Bir kaç paket bulunsa hic fena olmaz. Hem siz yersiniz hem gelenlere ikram edersiniz. :) . Birde hasta bezi, ped eklenebilir.
Tatlı telasenizde kolaylıklar diliyorum.

baharibeklerken

New member
Cok guzel detaylamissiniz sevgili [MENTION=5246]baharibeklerken[/MENTION].Hurmanin bir ozelligi de cocuk dogdugunda sutten once ilk gida olarak verilmesinin sunnet olmasidir.Tahnik denilir buna.Peygamber efendimizin yeni dogan cocuklara uygularmis.Cok istemistim yapmayi.Ama unuttum cantama koymayi:) Cunki kontrole diye gidip doguma alinanlardandim;)

Bizimkini de eşim ve annem vermeye çalıştı ama boğazından gitmedi sanırım, bilemediler nasıl verileceğini. Geri tümüyle bana getirdiler. Anne cigneyip biraz ondan tattirsa daha güzel olur belki.

Kbrkc

New member
Öncelikle hayırlı olsun vaktiniz varken güvenli bağlanma ve annelik sanatı kitaplarını okumanızı tavsiye ederim ☺ süt sağma aparatı , göğüs pedi , altlı üstlü iç zıbınlar tırnak makası bebek battaniyesi kendiniz için göğüs kremi ,puset aklıma bunlar geliyo şimdilik ☺

İlk aylarda çok hızlı büyüyor bebek, hediye de gelir derseniz fazla kıyafet almayın.

Ultrasondaki boy kilo gidişatını muhakkak dikkate alın ve doktorunuza muhtemel doğum ölçülerini sorun. Yenidoğan takımlarını 10 günün sonunda kullanamaz olmuştuk biz, en başından 3-6 ay arası almak daha mantıklı imiş mesela.

Bir diğer hayıflandığım şey de o dönemde aldığım alt-üst takımlar idi. Bebek için kullanımı çok zor. Çok narinler, alt pijamaların bel lastiği sıkıyor. 9 aylığa kadar hep tulum kullandım. Eldiveni de kendinden olan modeller çok kullanışlı oluyor. Bebek eldiveni elinde tutmuyor çünkü. Eldiven kullanmaya karşı olsam da bazı zamanlarda eli üşüyebiliyor yahut tırnağını kesmeyi başaramamış olabiliyorsunuz, eldivene ihtiyaç olabiliyor.

Altını her açtığınızda muhtemel ihtiyaç gidereceğinden kirlendiğinde atabileceğiniz alt açma örtüleri çok işe yarıyor. Bu arada sonradan öğrendiğime üzüldüğüm "Tuvalet İletişimi" konusunu da bilmiyorsanız bir araştırın derim.

Anne sütü verememe ihtimalime karşı biberon, emzik vs almıştım. Veremezsem her eczanede var hemen alınabilir, diye düşünsem daha iyi olurmuş. Boşuna masraf oldu bunlar.

Burun aspiratörünü pompalı olanlardan değil, hortumundan annenin aspire ettiği modellerden alın derim. Pompalalılar hiç işe yaramıyor. Bir de serum fizyolojik burun damlası.

Mama önlüğü yenidoğan hiç kullanışlı olmuyor. Minik boyunlarına bağlamak çıkarmak çok zor. Bunun yerine kare minik el havlularından almıştım hem başını kurulamaya hem de emzirirken yakasına koyuveriyordum akan sütü tutsun diye.

Şimdilik aklıma bunlar geldi.

Yusufbekir

New member
Merhaba sevgili anneler! Öncelikle tahnik konusunda birşey yazmak istiyorum. Hurmayı tabi anne de çiğneyebilir. Fakat hurmanın kabuğunu değilde etli yerinden bir parça elimizde iyice ezip bebeğin damagında gezdirip emmesini sağlayarak yedirebiliriz. Ben anne olarak ciğnemeyi tercih etmedim zira hamileliğimde sürekli vücudumda iltihaplanmalar olmuştu böylece tükürüğümden bebeğim zarar görebilir diye düşündüm. Zaten bebeğin tüm bir hurmayı yemesi gerekmiyor bir parca yese yeterli. Bununla beraber küçük bir biberon yardımıyla veya küçük bir kaşıkla veya annenin göğsüne damlatıp bebeğin içmesini sağlayarak azıcık zemzem de ilk içecek olarak sunulabilir bebeğe .
Fiziksel ihtiyaçlara gelince önlük küçükken hiç kullanmadım taki 11 aylık olup diş çıkarma salyaları gelene kadar önceden almak sadece yer kapladı bende.
İlk bebegimde yine 1 yaşına kadar hiç tırnak kesmedim 2.ve3.de çok kestim. soğuk havalarda bebek arabasının önünü örtmek için bir bez alabilirsiniz. Bir de dışarda bebek bezini atmak için özel poşetler oluyor onlar çok iş görüyor. Mesela misafirlikte kirlettiği kıyafetleri veya kirli bezini koymak için çok rahat. Huzurla sağlıkla kucaklayın bebeginizi....

Umutluana

New member

Allah saglikla hayirla kavusmayi nasip etsin. 0 beden hastane cikis takimi 1 tane alsaniz yerterli digerlerini 3-6 aylik almanizi tavsiye ederim. Cabuk buyuyorlar. Ayrica biberon, emzik ve sut sagna pompasi almayin derim.Kendinizi bebeyinizi sadece emzirecek gibi odaklayin , emzirme konusunda bilmediklerinizi doguma kadar arastirip ogrenmeniz cok isinize yarayacaktir. 2 adet emzirme sutyeni almanizi oneririm listenizde goremedim. Hamileliyin son ayinda da daha genis ve rahat olacagi icin kullana bilirsiniz. Normal bedeninizden 1-2 beden buyuk alirsaniz daha iyi olur. Alt acma tek kullanimlik olanlardan 2 paket alsaniz ilk baslarda cok kullanisli oluyor size ve yavrunuza lazim olacaktir. Genel olarak kiyafet 3-4 takim baslangicta yeterli diye dusunuyorum. ihtiyaciniza gore alirsiniz sonra. mesela bazi cocuklar cok kustugu halde digeri hic kusmuyor. Ince batraniye 2 adet, kalin pelus battaniye 1 adet.
Kuvet filesi, pisik kremi.
Aklima gelenler bunlar.😊

sincap

New member
[MENTION=5246]baharibeklerken[/MENTION], [MENTION=8116]Nurdan06[/MENTION], [MENTION=3907]PeDeRe[/MENTION], [MENTION=11086]Kbrkc[/MENTION] , [MENTION=7821]Esma Işık[/MENTION] , [MENTION=5554]Yusufbekir[/MENTION] , [MENTION=4496]Ayhumeyra[/MENTION] , [MENTION=4766]Umutluana[/MENTION] verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim. Verdiginiz fikirlere gore listemi tekrar sekillendirecegim. Allah razi olsun. Saygilarimla

Mutevvahhid

New member
Merhaba,

bazı bebek bezi firmalarınin ücretsiz yenidoğan deneme paketi gönderdiğini duymuştum. sitesine girip form doldurulması gerekiyormuş. böylece koca bir paket almak yerine birkaç firmanın yolladığı bezlerden deneyebilirsiniz.