Çocuklarda dil gelişimi

Pedagoji Okulu

New member
Gecikmiş konuşma nedir ?

Gecikmiş konuşma çocuğun konuşmaya başlama yaşının kendi yaşıtlarından geride olmasıdır. gecikmiş konuşmanın birçok sebebi olabilir:

(1) Fiziksel sebebler;

* Doğum öncesi veya doğum sırasında beyinde veya sinir sisteminde oluşan bir sorun
* Ağız, damak ve dudak yapısındaki bozukluk.
* Dilin işlevselliğinin çeşitli fizyolojik sebeblerle zorlanarak yerine getirilmesi.

(2) Birinci maddede sıraladığımız aksaklıklar yoksa, o taktirde çocuğun sağlıklı olmayan bir iletişim ortamında bulunuyor olması.
Televizyonun çok kullanılması, suskun aile yapısı, monoton anne-baba modeli, kardeşsiz ev, şiddet ve zorlamaların bulunduğu ev, vb. çocuğun konuşmasını geciktiren faktörler arasındadır.

sadocan

New member
Gecikmiş konuşma nedir ?

Gecikmiş konuşma çocuğun konuşmaya başlama yaşının kendi yaşıtlarından geride olmasıdır. gecikmiş konuşmanın birçok sebebi olabilir:

(1) Fiziksel sebebler;

* Doğum öncesi veya doğum sırasında beyinde veya sinir sisteminde oluşan bir sorun
* Ağız, damak ve dudak yapısındaki bozukluk.
* Dilin işlevselliğinin çeşitli fizyolojik sebeblerle zorlanarak yerine getirilmesi.

(2) Birinci maddede sıraladığımız aksaklıklar yoksa, o taktirde çocuğun sağlıklı olmayan bir iletişim ortamında bulunuyor olması.
Televizyonun çok kullanılması, suskun aile yapısı, monoton anne-baba modeli, kardeşsiz ev, şiddet ve zorlamaların bulunduğu ev, vb. çocuğun konuşmasını geciktiren faktörler arasındadır.

Merhaba, benim kızım 14. ayını doldurdu fakat meme ve havhav dışında hiç kelimesi bile yok, dişleri de biraz geç çıktı hala tam çıkmış değil şuan 2 dişi var acaba onun etkisinden mi konuşması gecikti bilmiyorum, diğer gelişimlerini takip ediyorum onun yaşındakilerin yapamadığı bir çok şeyi yapabiliyor, bütün hayvanları tanıyor ben söylediğimde renkleri gösterebiliyor, el becerisi çok iyi mesela tuzluğa kürdan geçirebilecek incelikte ama neredeyse 3 aylıktan beri kendisine kitap okumama ve etraftaki herşeyi anlatmama ve tv yada telefon ekranına bile baktırmamışken neden hala konuşmaya çalışmıyor olabilir? Bir de bi akrabamız geçenlerde her istediğini hemen yapıosunuz derdini anlatıyo neden konuşsun ki dedi mesela kucağa alınmak istediğini hangi müziği açmamı istediğini işaret diliyle anlatıyo, acaba anlamamazlıktan mı gelmeliyim ? aslında bir iki kere denedim fakat ağlamaya başladı dayanamadım ne yapmam lazım bilemiyorum çevreden hala mı konuşmuyor baskısı da oldukça fazla bu konudaki tavsiyelerinizi bekliyorum

sadocan

New member
Merhabalar, daha önce de yazmıştım ama kimse cevap yazmadı kızım 15. ayını da doldurucak ama henüz hiç kelimesi yok :( her şeyi ıh ıh diye anlatabiliyor, anlamamazlıktan gelmeye çalışıyorum bazen ama bu sefer de kızıyor ağlamaya başlıyor, acaba konuşmaya teşvik etmek için ne yapmak gerekir ? [MENTION=128]Elif[/MENTION] Şirin

Yusufbekir

New member
Merhaba sevgili anneler uzman arkadaşlar ne der bilemiyorum ama şunu yazmak istedim sadece . Cocuğu anlamamış gibi davranmak cok kızdırır ve hırcınlaşır bu en son çare bile olmamalı . Zaten bi çözüm değil problemin büyümesine sebep olur. Aslında biz büyükler bile anlaşılmadığımızı hissedince hırcınlaşıyoruz ya minicik ,bizlere muhtaç cocuklar .....

sadocan

New member
Bencede öyle, ağlatmak istemiyorum zaten ama her dediğini anında yapınca da konuşmak için hiç çaba harcamamış oluyo sanki bu konuda kafam çok karıştı gerçekten bi uzman yorum yapsa çok iyi olacak [MENTION=1419]Pedagoji Okulu[/MENTION]

Yusufbekir

New member
Sevgili sadocan benim cocuklar zamanında konuştular elhamdülillah ama benimle konuşarak iletişimlerinin, ihtiyaclarını dile getirirkenden ziyade oturup oyuna ,kitap okumaya veya muhabbet etmeye dalmışken daha yoğun olduğunu gözlemliyorum. Yani cocuklar ihtiyactan daha cok başka zamanlarda konuşuyor ihtiyaçlarını karşılamamak teşvik edici olmaz bence. Bi de mesela cocuk suyu işaret edip istediğinde ona direk suyu vermesek de evladım su mu istiyorsun diyerek konuşmaya teşvik etsek bi katkısı olacaktır muhakkak . Aziz misafirinizle bol muhabbetler diliyorum ....