bruksizm diye bir olay bu sevgili [MENTION=2867]yahya[/MENTION]..
bende bir donem oğlumda yaşadığım icin eni konu arastirmistim..genetik sebebi olabileceği gibi fizyolojik ve ruhsal sebeplerde taşıyan bir durum.dis gıcırdatmanin ne seviyede olduğu önemli sanirim.sabit olmayan hayatımızın ve pekçok şeyin kontrolümüz dışında geliştiği bır donemde yaşadık biz.oglum 3 yaslarindaydi.ve kök sebep maalesef ki kaygiydi.coksukur gecti.tabi ben sebebini bulana kadr epey uğraştım ..bildiklerimi paylaşmaya calisayim..
çoğumuz bilmesek te diş gıcırdatma, uyku bozukluklarından biri olarak kabul ediliyormuş. Genellikle uyku kalitesini düşüren ve diğer uyku bozukluklarıyla beraber olma olasılığı fazla olan.bir durum. Diş gıcırdatan çocukların çoğunda gece ağızlarından salya akıtmaları ve gece uykuda konuşma olasılıkları daha yüksektir.bu bizde mevcuttu maalesef..
Diş gıcırdatmanın olası nedenleri tam net değil aslinda.heruzman kendi alanından yola çıkarak bişeyler söylüyor bu konuda ama benim anladigim herşeyin kontrolü nasil beyinse ve beynimiz komutlarla çalışıyorsa çocukta oluşan kaygı derecesinin artması birşekilde kontrolsüz bir davranış olarak karşımıza cikiyor..tabi genetik ve fizyolojik olma durumu elendikten sonra...
#dişlerin normal konumuna ulaşma donemi diyerek (10yasa kadar)belirli yaşa kadar normal kabul edenler var.çocuk dis doktoru bir arkadşım söylemişti..
#Stresin bu durumu arttırdığı encok sebep gibi duruyor. Diş gıcırdatması olan çocukların anksiyete (endişe), stres ve hiperaktiviteye daha yatkın olduklarını okumuştum..
#Yorgunlukta yine başlı başına bir sebep sayiliyor. çocukların yorgun olduklarında daha fazla diş gıcırdattıkları gözlemliyormuş..ki bakarsanız hepsi birbirinin tetikleyicisi gibi duruyor sebeplerin..
#Çenenin anatomik olarak tam kapanmaması da diş gıcırdatmaya neden olabiliyormuş yine..
#cok yakın bir arkadsimin söylemesi uzerine diş gıcırdatma ile (genellikle ilk akla gelenmis) allerji ve kıl kurdu arasında da ilişki olduğunu ogrenmistim..
#Kalıtsal olabilir. ki benim ailemde çok fazla kişide olan bisey

#yine tıbbi bır sebep olarak üst solunum yollarının tıkanıklığı arasında bağlantı gösterilmiş. genızeti ve bademcik büyümesi olan cocuklarda diş gıcırdatma ve diğer uyku bozuklukları daha sık görulmekteymis..bunu da kızkardeşimde yasamistik..yine bû tezi destekleyen birbaşka şey ise, genizeti ya da bademcikler alındıktan sonra diş gıcırdatmanın da büyük ölçüde kaybolması durumu imiş..abim çocuk doktoru olduğu için bunları öğrenmenin yanında bizzat yaşadığım şeylerdi sevgili [MENTION=2867]yahya[/MENTION]...
hepsini tektek gözden geçirdikten sonra bizde coksukur düzeldi herşey..yeter ki çocuğunuzun ruh dunyasini hissetmeye çalışın.biz hep fiziksel sorun olarak görsekte çoğu zaman çocukların o minik bedenlerindeki kocaman yürekleri tahminimizden çok daha hassas ve kırılgan olabiliyor..yeter ki annelik sesimizi kaybetmeyelim

inşallah toparlayabilmisimdir..
sevgilerimle..