Çok Dilli Eğitim

Bern

New member
Merhaba benim diğer çook önemli bir sorum olacak. Benim oğlum 2 yaş 2 aylık biz ev içersinde 3 dil kullanıyoruz. Çocuk doktoru 3 dille devam etmemizin doğru olduğunu hepsini aynı anda öğreniceni söyledi ama endişelerim var daha konuşmaya başlamadı ama ağırlıkta ingilizce kelimeler kullanıyor hepsini anlıyor mu ? Hepsini konuşucakmı ? Var mı tecrübesi olan yada bilgisi

Merhaba benim diğer çook önemli bir sorum olacak. Benim oğlum 2 yaş 2 aylık biz ev içersinde 3 dil kullanıyoruz. Çocuk doktoru 3 dille devam etmemizin doğru olduğunu hepsini aynı anda öğreniceni söyledi ama endişelerim var daha konuşmaya başlamadı ama ağırlıkta ingilizce kelimeler kullanıyor hepsini anlıyor mu ? Hepsini konuşucakmı ? Var mı tecrübesi olan yada bilgisi

Evet bu konuda bir çok araştırma mevcut. Sabit biçimde aynı kişilerin çocukla farklı dilleri konuştuğu, ama bunun hiç değişmediği evde çocuk çok dilli yetişebiliyor. Ayrıntılı bilgi için internet üzerindeki makaleleri tavsiye ederim ; blingual education, çok dilli eğitim etiketleriyle arama yapabilirsiniz.

baharibeklerken

New member

Merhaba
Adem hoca bununla ilgili dinlediğim bir iki kayıtta m bir ebeveynin sadece bir m diğerinin sadece diğer dili konuşmasını, ilk 6 ay anadil hangisi ise bebeğin sadece onu duyması gerektiğini söylüyordu p. Telegram da bulabilirsem atayım insaAllah

Bern

New member
Çok saol canım ama geç kalmış olabiliriz belkide eşim yabancı hem ingilizce hem türkçe konuşuyoruz bazen istem dışı oluyor eşime dikkat edelim desemde olmuyor pek yapamıyoruz :/ abd de olduğum dönemlerde ingilizce ağırlıklı kelimeler söylüyor oğlum türkiyedkende türkçe tabiki araştırmaya devam edicem ama Allah büyük diyorum :)))) konuşmayan insan kalmadı sonuçta diye kendimi rahatlatmak tek çözüm yolum muhtemelen bu yüzden biraz daha ağırdan alıyor konuşmayı

Çok saol canım ama geç kalmış olabiliriz belkide eşim yabancı hem ingilizce hem türkçe konuşuyoruz bazen istem dışı oluyor eşime dikkat edelim desemde olmuyor pek yapamıyoruz :/ abd de olduğum dönemlerde ingilizce ağırlıklı kelimeler söylüyor oğlum türkiyedkende türkçe tabiki araştırmaya devam edicem ama Allah büyük diyorum :)))) konuşmayan insan kalmadı sonuçta diye kendimi rahatlatmak tek çözüm yolum muhtemelen bu yüzden biraz daha ağırdan alıyor konuşmayı

normalden daha geç olsa da çok dilli olacak, çok güzel bir avantaj bu. Dil gelişimi beyni aktive eden, diri tutan en önemli fonksiyonlardan biri. Adem hoca da kreş zamanında yabancı dil öğreniminin doğru olduğunu söylüyor, daha erken yaşlar için bilemiyorum. Ama makalelerden edindiğim bilgi, herkesin sabit bir dil kullanmasıyla çocuğun iki dili aynı anda anadili gibi konuşmasının mümkün olduğu, konuşma gecikse de bunun normal olduğudur.

sevgiler

deva

New member
Merhaba ben adem hocadan tam olarak soyle dinlemiştim mesela siz turkce konusurken esiniz ıngilizce konusuyorsa surekli ayni dilde konusun siz sadece turkce esinizde sadece ingilizce. ikiniz konusacak olsaniz bile

BirAnneBirBebek

New member
normalden daha geç olsa da çok dilli olacak, çok güzel bir avantaj bu. Dil gelişimi beyni aktive eden, diri tutan en önemli fonksiyonlardan biri. Adem hoca da kreş zamanında yabancı dil öğreniminin doğru olduğunu söylüyor, daha erken yaşlar için bilemiyorum. Ama makalelerden edindiğim bilgi, herkesin sabit bir dil kullanmasıyla çocuğun iki dili aynı anda anadili gibi konuşmasının mümkün olduğu, konuşma gecikse de bunun normal olduğudur.

sevgiler

Merhaba, bizde kizimiza ikinci dil ögretmeye baskicaz. Bunu anne, yani baglanan kisi, yapsa bir zarar olur mu? Annenin telafusu babaninkinden daha iyi. Fakat bende iliskimize zarar gelir diye endiseleniyorum. Bir fikriniz var mi acaba

Ayselcan

New member
Bu konu hakkinda size nacizane tecrubemi iletmek istiyorum.bende abd de yasiyorum esimde bende kurtce biliyoruz.kizim kurtce bilsin diye 22.ayina kadar mumkun oldugunca kurtce konustuk.ama bu benim icin cok zordu.cunku duygularimi istedigimi sekilde ifade etmede yetersiz kaliyordu ana dilim ne yazikki.Adem hocamizin tavsiyeleri ve arastirmalarim sonucunda kendim tamamen turkce konusmaya basladi.esim kurtce konusmaya devam etti.Kizim suan 29aylik ve cok guzel turkce konusuyor.kurtce de konusuyor ama turkce kadar degil tabi.arkadas cevremiz hep turce konusuyor.kurtceyide birtek babaindan duyuyor bu sebeble turkcesi daha iyi.bu arada evimizdede esim kurtce Ben turkce konusuyorum.bu blogdan datayli bilgi alabilirsiniz. Öğrenen Anne: Çift dilli çocuk yetiştirmek Sunuda eklemek isterim kizima ingilizce ogretmek gibi bir kaygim yok cunku dort yasina gelince okula basliyorlar burda biliyorsunuz ve bi kac yil sonra ana dilleri gibi oluyor.suan story timelardan zaten basit bazi seyler ogrendi bile.

Merhaba, bizde kizimiza ikinci dil ögretmeye baskicaz. Bunu anne, yani baglanan kisi, yapsa bir zarar olur mu? Annenin telafusu babaninkinden daha iyi. Fakat bende iliskimize zarar gelir diye endiseleniyorum. Bir fikriniz var mi acaba

Ben de kendimizi ana dilimiz dışında tam ifade edemeyip duygusal gelişimi için gerekli tepkileri zamanında verememekten endişe ederek gitmedim bu uygulamaya sevgili anne. Adem hocanın bu ayrıntıyla ilgili bir söylemine rastlamadım ama varsa ve paylaşan olursa ne güzel olur

Ayselcan

New member
merhaba birannebirbebek adem hocamiza bir programinda Boyle bir soru yonlendirmisti sanirim Turkmen bir hanim.Adem hocamiz bunu annenin degil istenilen dili disardan biriyle konusmasini uygun oldugunu soylemisti.birden fazla dil ogretilecekse 2-2,5yasindan sonra muhakkak herbir ebeveyn tek dil konususacak demisti.kiziniz sanirim biraz daha buyuk o yuzden Bu esiniz olabilirmi emin degilim isterseniz radyo arsivinden hocamizin bu konu hakkindaki uorumlarini bir gozden gecirin.

BirAnneBirBebek

New member
Radyo arşivinden arama yaptım fakat bana uygun bir sonuca erişemedim. Kreşe başlamadan kendisini ifade edebilmesi gerektiğini vede söyleneni anlayabilecek seviyede olması gerektiğini söylemişti bir videoda Adem hoca. İşte bu anne mi baba mı olmalı? Çok kararsız kaldım