Merhaba, kızım 5 yaşında, internette Vlog yapan birinin oğluyla ilgili bir videosunu izledim dün. 5-6 yaşlarındaki çocuk, 10 ayda 1000 kitap okumuş ve bunlar ingilizce kitaplar. Sufi ismindeki yavru ingilizceyi ve okumayı öğrenmiş bu şekilde. Benimde aklımda bir ampül yaktı bu fikir, kızıma hep türkçe kitaplar alıyorum, türkçe okuyoruz. İngilizce okuma yapsak kitaplardan beraber, aşinalık kazanması açısından da iyi olabilir diye düşündüm. Ancak türkçe okuma yazmayı henüz tam sökmediginden kizim da kafa karışıklığına sebep olur mu acaba diye de aklıma takıldı? Bu konuda fikir alışverişi yapalim mı ne dersiniz? Anaokulunda ingilizce kelimeler ogreniyor hergun. Anadili ingilizce olan bir ogretmenden. Evde ingilizce kitap okuyarak pekiştirmek, okul öncesi dönemde iyi mi olur yoksa türkçe okuma yazma tam ogrenmeden, kafasını mi karıştırır acaba? Çünkü duyarak öğrenme ile yazı dilinde gorme farklı diye biliyorum?
Bu olayi bizzat oglumda yasadik [MENTION=6969]Nalan[/MENTION] erdogmus..
Okula basladiginda turkce okuma yazma bilmiyordu tabi.4-5,5arasi okul oncesinde ingilizceyle tanisti.6yasa dogru 1.sinifta ingilizce okuma ve yazmaya basladi.tabi tum bu surecte 1yasidnan beri yogun ,duzenli ve hergun olmak kaydiyla turkce kitap ve masal okuduk anlattik..ve tabiki evde asla ingilizceyi kullanmadik..4yasa kdr tv tablet ve cizgifilmde izlemedigi icin o tertemiz zihin herseyi orjinal haliyle depolamis...
Su an 7yasinda ve 2.sinif..
Ingilizceyi okumak yazmak disinda turkceyi okumasi gayet iyi yazmasi biraz yavas..haftada 2gun turkce okuma ve yazma yapiyoruz beraber..
Yanliz burda bir ayrinti var [MENTION=11363]Zelalp[/MENTION] belirtmis aslinda .. eger cocuk bizden duyarak yabanci dili ogrenirse 2durumla karsilasabiliriz..
1.ulkemizde ingilizce ile olan durumumuz malum ..bu yuzden bizdeki tum aksagan ve telaffuz hatalari cocuga gececektir..
2.de normalde anadilini bizden duydugu icin kafa karisikligi olusturacaktir.
Bunlari bizzat oglumun sinifindaki Hintli cocularda goruyoruz.okula baslamadan evvel cogu ingilizceyi biliyor gibiydi fakat hepsi anne. Babasinin aksagani ile konusuyor.ancak biz evde ingilizceyi hic kullanmadigimiz icin oglumuz dili ingiliz aksagani ile konusuyor..
Bu yuzden cocuklar anadillerini ne kadar net ve genis kelime haznesiyle ogrenirlerse yabanci dili de anadilinin uzerine oyle insaa ediyorlar..
2evladimla da bu durumu bizzat tecrube ettim..kizimda okula baslayali 8hafta oldu ve yavas yavas 2kelimeli ifadeler uretmeye basladi..
Tum bunlari yasarken icinden ciktigim ve hala yaralarini tasidigim ulkemizdeki egitim sisteminin yillardir(belki 50yildan fazla) nasilda yavrularin ogrenememesi! Uzere kuruldugunu -kurgulandigini daha net anladim

Yabanci dil ve okumakla ilgili benim tecrubem bu dogrultuda..
Kolay gelsin..