Onarım modern psikoloji bu süreci nasıl değerlendiriyor?

ozgecan1

New member
Merhaba. Yalıtım sürecinin modern psikolojideki yeri nedir? Sanıyorum bir tek Adem hoca’nın uygulaması.

Kalp dinleme, metronomla kalp dinleme ritüellerine meditasyonda ve tasavvuf öğretilerinde de rastlıyoruz. Hatta yalıtım süreci de bir nevi itikaf oluyor.

Merak ettiğim modern psikoloji bu süreci nasıl değerlendiriyor? Teşekkür ederim.

Merhaba. Yalıtım sürecinin modern psikolojideki yeri nedir? Sanıyorum bir tek Adem hoca’nın uygulaması.

Kalp dinleme, metronomla kalp dinleme ritüellerine meditasyonda ve tasavvuf öğretilerinde de rastlıyoruz. Hatta yalıtım süreci de bir nevi itikaf oluyor.

Merak ettiğim modern psikoloji bu süreci nasıl değerlendiriyor? Teşekkür ederim.

Merhaba, varoluşçuluk akımında psikoterapilerde Adem Güneş in yalıtım terapisine benzer bir izolasyon süreci bulunuyor.Adem Hocanın kitaplarını tavsiye ettiği ve Kendilik bozukluğu ile ilgili birçok çalışması olan James Masterson da benzer bir terapi süreci kullanıyor olabilir. Bende uzman arkadaşlardan ayrıntılı bilgi almak isterim.

Merhabalar,

Psikoloji alanında eklektik dediğimiz bir yaklaşım vardır. Uzmanlar tüm öğrendikleri bilgileri ve yaklaşımları harmanlayıp kendine özgü bir tarz oluştururlar. Bu uzmanın bir nevi kendini de dahil etmesidir aslında.

Adem hocam, pedagoji ve psikoloji literatüre yeni kavramlar kazandırmaktadır. Kalp dinlemesi, yalıtım yada nefes gibi uygulamaların psikolojide farklı şekillerde yeri elbette var. Mindfullness (nefes çalışmaları, şimdi ve burada anda kalmak) James masterson kendinlik bozukluğu. Duygu ve his yönetimi gibi kavramlar psikolojinin bazı ekollerinde önemli.

Fakat Adem hocam"Bağlanma terapisi" adı altında kendine has yeni bir yöntem oluşturduğunu düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla bunun akademik çalışmaları devam etmekte...

Fatma Acar

Editör
Merhaba , Ülkemiz kendi adıma uzülerek söylüyorum ki psikoloji ve pedagoji bakimindan malesef ki çok zengin değil .Adem hocamizin uyguladigi yontem muhakkak ki modern psikolojide temelleri olan uzerine farkli uygulamalarinda eklendigi ögreti diyebiliriz . Kişiliğin Gelişimi kitabinda goethe nin bir sözü bana çok hoş gelmisti .Şöyleki: "İnsanoğlu için en büyük mutluluk . Sadece insanin kendi kişiliğidir." .Kendimiz gibi olmayi malesef bazen çok erken yaşlarda yaralayarak ilerliyoruz yada ilerletiliyoruz. Bunun onariminin da muhakkak modern psikolojide oldugu düşünuyorum. Sevgiyle kalın 😊

ozgecan1

New member
Az önce bazı üniversitelerin Psikoloji bölüm derslerini inceledim.

Çocuk psikolojisine seçmeli derslerde değinilmiş, çocuk psikopatolojisi diye. Diğer önemli sayılacak dersler de kişilik kuramları, klinik psikoloji, görüşme teknikleri...bu kadar..Bunlardan ikisi de yüksek lisans düzeyinde. Nasıl ki mühendislik gibi bölümlerin saha çözümleri okulda öğrenilmiyorsa Psikoloji bölümü de neredeyse öyleymiş. Pedagoji psikolojinin ana unsuru olması gerekirken bu yöndeki dersler yok yok denecek kadar az. Garip. Hayal kırıklığı.

Az önce bazı üniversitelerin Psikoloji bölüm derslerini inceledim.

Çocuk psikolojisine seçmeli derslerde değinilmiş, çocuk psikopatolojisi diye. Diğer önemli sayılacak dersler de kişilik kuramları, klinik psikoloji, görüşme teknikleri...bu kadar..Bunlardan ikisi de yüksek lisans düzeyinde. Nasıl ki mühendislik gibi bölümlerin saha çözümleri okulda öğrenilmiyorsa Psikoloji bölümü de neredeyse öyleymiş. Pedagoji psikolojinin ana unsuru olması gerekirken bu yöndeki dersler yok yok denecek kadar az. Garip. Hayal kırıklığı.

Maalesef öyleymiş Özge hanım, Adem Güneş in çocukluk sırrı kitabında okumuştum,(tarihi yanlış hatırlıyor olabilirim) ülkemizde pedagoji bölümleri yaklaşık 20-25 sene önce kaldırılmış. Hani yansıyan problemden önce kök problemin çözülmesi problemin temelden çözümünü sağlar ya, ebeveynler çocuk eğitiminde yeterli farkındalığa ve icsellige ulaşamazlarsa yine aynı sıkıntılar devam eder aslında.
O yüzden duyarlı,iradeli kişiler, duyarlı toplum oluşması için anahtar pedagojik farkındalıktir.