Sadeleşmek Nasıl Olmalı

havuçtatlısı

New member
iyi akşamlar;

Sadeleşme, sade yaşam; yüklerden kurtulma, kendini onarma gibi konularda bize çok yardımcı olan terimler. Peki biz Sadelik denince ne anlıyoruz? nasıl sadeleşmeliyiz? sadece iç dünyamızı sadeleştirme mi
yoksa yaşam tarzımızı gözden geçirmek mi?

- çok eşyalar, şaşalı dünya, sürekli çalışıp para kazanma ve sonu olmayan tüketim çılgınlığı aslında bizi bizden alan şeyler değil mi?
- neler yapmalıyız nerden başlamalıyız?
- sadeleşme yolculuğuna çıkan arkdaşımız var mı?
- kendimizi onarım sürecinde bize ne kadar yardımcı olacak?
- tüketim mi üretim mi?
- para bir yük mü?
- çalışmak için mi yaşıyoruz yaşamak için mi çalışıyoruz?
- biz aslında şuan tüketimin hangi devresindeyiz?

aklımda o kadar çok soru var ki, sadeleşme hakkında önerileri olan veya yaşayan arkadaşlar var mı?

Ahmetzeynep

New member
Verilecek cevapları merakla ve heyecanla bekliyor olucam sadelik bence başlı başına bir erdem ve başarabilen için büyük bir nimet malesef bilim çağı dediğimiz sanayileşme teknoloji diye övündüğümüz bu gelinen noktada insan hayatını kolaylaştıran bunca makine içinde insan hiç bu kadar eşyaya hizmet etmemiştir herhalde okadarki insana ayıracak vaktimiz kalmadı çocuklarımızı kreşe yaşlılarımızı huzurevlerine gönderdik hiçbirşeye zaman ayıramaz yetişemez olduk....benim kendi kişisel kanaatim sanki insan fıtratından uzaklaştı yaratılış gayemiz nedir niye varız gibi sorular cevabını bulduğunda insan kendisine dayatılan yüklerden kurtulacak aslımıza dönücez insan nekadar sadeleşirse okadar özgürleşecek diye düşünüyorum

Umutluana

New member
Biz sade bir hayat yasiyoruz bana gore. Evde ihtiyacimizdan fazla, gereksiz esyamiz hic yok. Esyalarimiz gosterisli
ve pahali deyil. Catal tabak aldiklarimin pahali olmamasina ozen gosteriririm. Icinde yemek yeye bilecek kadar kaliteli olmasi ve kullanacagimiz sayida olmasi yeter dusunuyorum. insan evde cok kiymetli esyalar bulundurdugu zaman dikkat daginikligi yasiyor. Aman birine bir sey olur derdi. Fazlalklar fazla is cikarip vakit kaybi oluyor. Giyim kobusunda da ayniyiz. Ben ozellikle kiyafetlerim eskimeden yenisini almam, cok az kiyafetle isde ve evde idare ediyorum. Alisverisi ve ozellikle AVM leri sevmiyorum gurultu ve insana verdiyi ayri bir sikintidan dolayi. AVM ye girince gercek dunyada uzaklasiyor gibi hissediyorum. Yemek de zaten tek yemek yaparim salata olur yaninda veya tursu o kadar. Bu sekilde yasamak daha rahat bence. Maddi seylerin derdini etmem, yarini dusunurken acaba nolcak derken bir bu acabalarin icinde maddi seyler hic olmaz.
Bu soylediklerim basindan beri ayni sonradan yaptigimiz bir sey deyil. Evlenirken evde bize lazim olacak zaruri seyleri almistik.

havuçtatlısı

New member
Biz sade bir hayat yasiyoruz bana gore. Evde ihtiyacimizdan fazla, gereksiz esyamiz hic yok. Esyalarimiz gosterisli
ve pahali deyil. Catal tabak aldiklarimin pahali olmamasina ozen gosteriririm. Icinde yemek yeye bilecek kadar kaliteli olmasi ve kullanacagimiz sayida olmasi yeter dusunuyorum. insan evde cok kiymetli esyalar bulundurdugu zaman dikkat daginikligi yasiyor. Aman birine bir sey olur derdi. Fazlalklar fazla is cikarip vakit kaybi oluyor. Giyim kobusunda da ayniyiz. Ben ozellikle kiyafetlerim eskimeden yenisini almam, cok az kiyafetle isde ve evde idare ediyorum. Alisverisi ve ozellikle AVM leri sevmiyorum gurultu ve insana verdiyi ayri bir sikintidan dolayi. AVM ye girince gercek dunyada uzaklasiyor gibi hissediyorum. Yemek de zaten tek yemek yaparim salata olur yaninda veya tursu o kadar. Bu sekilde yasamak daha rahat bence. Maddi seylerin derdini etmem, yarini dusunurken acaba nolcak derken bir bu acabalarin icinde maddi seyler hic olmaz.
Bu soylediklerim basindan beri ayni sonradan yaptigimiz bir sey deyil. Evlenirken evde bize lazim olacak zaruri seyleri almistik.

Şu sıra bu konuyu çok düşünüyorum. Hatta "daha sade bir hayat" kitabı varmis. Henuz bulamadim ama edinmek için uğraşıyorum.
Dusunuyorumda eskiden hiç sadeleşme gibi bir düşüncem yoktu.. Bence kendini onarma sürecine girmenin bir sonucu bu. İster istemez içinde bir sadeleşme isteği doğuyor insan bu yola bas koyunca. Demekki fazla eşya nasıl ki eşya köleliği yaptırıyor, bedene yuk veriyor, aynen öyle ruha da yük verdiğini düşünüyorum artık.
Ben ilk önce eşyaları sadelestirmekten baslamanin iyi olacağını düşünüyorum aslında. Çok deil keşke iki sene öncesinde düşünmüş olsaydım keşke bunu diyorum. Mobilya kesinlikle almazdım. Bazen diyorum sırf bizim estetik kaygılarımiz yüzünden ailenin en kıymetlisi aziz misafiri sürekli engelleniyor. O nedenle evvela az eşya sonra az çeşit yemek. Sofralarida sadelestirmek gerek diye düşünüyorum cunki bu şekilde öldüğünde ruhda da elbet bir hafifleme olur gibi geliyor bana. İnş başarabiliriz.
Birde eskiden el işlerine merakım yoktu. Fakat simdi, bunu yine onarim sürecinin bir getirisi olarak goruyorum, el yapımı herşey dikkatimi çekiyor. Yada herseyin el yapımı yada herşeye ben bunu kendim de yapabilirim diye bakıyorum. Nakış,dikis merakım olustu. Ürettikce mutlu oluyorum. Bu da tüketimden ister istemez alikoyuyor.

Verilecek cevapları merakla ve heyecanla bekliyor olucam sadelik bence başlı başına bir erdem ve başarabilen için büyük bir nimet malesef bilim çağı dediğimiz sanayileşme teknoloji diye övündüğümüz bu gelinen noktada insan hayatını kolaylaştıran bunca makine içinde insan hiç bu kadar eşyaya hizmet etmemiştir herhalde okadarki insana ayıracak vaktimiz kalmadı çocuklarımızı kreşe yaşlılarımızı huzurevlerine gönderdik hiçbirşeye zaman ayıramaz yetişemez olduk....benim kendi kişisel kanaatim sanki insan fıtratından uzaklaştı yaratılış gayemiz nedir niye varız gibi sorular cevabını bulduğunda insan kendisine dayatılan yüklerden kurtulacak aslımıza dönücez insan nekadar sadeleşirse okadar özgürleşecek diye düşünüyorum

merhaba arkadaşlar samimi cevaplarınız için teşekkür ederim,

evet, sadeleşme onarım için yapılması gerekenlerin içinde en önlerde geliyor bence. sadeleşme isteği onarım sonucu mu aslında başlangıcı mı tam bilemiyorum sanırım herkese göre sırası değişiyor.
sadeleştireceğimiz 4 şey var bence:

- sürekli olumsuz negatif ve size kendinizi kötü hissettiren insanlardan uzak durmak
- sağlıksız raf ömrü uzun ambalajlı gıdalardan ve sorada çok çeşit yemekten uzak durmak
- evinizdeki eşyaların çok çeşitliliğinden uzak durmak, ihtiyaç dahilinde edinmek
- ve giymediğimiz kıyafetler, dolapta bazanın altında kilerde muhafaza etmeye çalıştığımız bir gün giyeriz diye aldığımız ama hiç bir zaman sıranın gelmediği tüm kıyafetler.

bunların hepsinden sırayla kurtulmamız lazım sadeleşmek için.
tabi bunlar için çok güzel örnek insanlar var, kitaplar var bunları takip etmek bizi belki bu konuda nerden başlayacağımızı gösterebilir.
bunlara örnek vereceğim ilerleyen zamanlarda inşallah, eğer sizinde varsa örnekleriniz incelemek isteriz :)

havuçtatlısı

New member
[MENTION=4496]Ayhumeyra[/MENTION] hanım, üretim konusunda da güzel bir noktaya değindiniz.
sadeleşmenin; aslında estetiğin bize satılmaya çalışılan değil el emeğinde olduğunu anlamamız çok geç olmuyor.
simetriden uzak, el titremeleriyle heyecanla boyanmış bir eşya benim daha çok beğenimi kazanıyor artık :)

havuçtatlısı

New member
azla-mutlu-olmak-sade-yasam-rehberi.jpg

Özet

Etrafımızdaki her şey, daha fazlasına sahip olduğumuzda daha mutlu olacağımızı söylüyor. Modern çağ bizi reklam ve pazarlamaya boğmayı sürdürüyor. Ve hepimiz şu hayattan ne beklediğimizi araştırıyor, kitaplar okuyor ve mutlu olacağımız o günü bekliyoruz.

Peki daha çok satın alarak kim olmayı istiyoruz? Kim olmak bizi mutlu edecek?

Bütün dünyada büyük ilgi gören sade ve minimalist yaşamın öncüsü Francine Jay, Azla Mutlu Olmak'ta eşyalarımızla ilişkimizi yeniden tanımlarken evimizi kalabalıktan arındırmak için pratik yollar sunuyor. Sade bir yaşamın insanı nasıl özgürleştireceğini anlatarak. Önce kendinize, sonra dünyaya büyük bir iyilik yapın. Azla mutlu olun.
(Tanıtım Bülteninden)

ben de henüz okumadım, ama öncüleri takip etmek en iyi başlangıçtır bence :)

havuçtatlısı

New member
Aynen bende oyke düşünüyorum artık. Yanlış anlattım birde galiba. Ben kendini onarmis birisi deilim. Fakat onarmaya bismillah dedim. Yani onarim niyetiyle birlikte gelen bir şey sadeleşme bence.
Birde ikinci el eşyalar..
Eskiden asla almazdım hatta herşeyin sıfır olmasına dikkat eden biriydim arabanın bile. Fakat simdi ikinci el herşey çok dikkatimi çekiyor. Birşey almayı dusunuyorsam ilk önce ikinci el satışı varmi diye bir geziniyorum internette. Bu da bence sadeleşme için önemli gerçekten. Geri dönüşüm yapmak, tekrar kullanıma kazandırmak, atmamak ihtiyacı olana vermek, tamamen ömrü bitene kadar , tabiri caizse paralanana kadar kullanmak. Yaklaşık bir senedir kıyafet alış verişi yapmıyorum. Ya almıyorum eskileri tamamen eskiyen e kadar giyiyorum yada diktiriyorum. Bu diktirmek olayı beni mağaza mağaza gezmekten çok uzaklaştırdı çok sukur. Çok güzel oldu. Sadece oğlum için çıkıyorum çarşıya. Şimdi hedefim bir dikis makinesi almak ve çocuk kıyafetleri dikebilmek ��

evet ikinci eller, avrupada bunu çok güzel organize ediyorlar, hayır kurumlarına bağışlanan ikinci el ürünler çok uygun fiyata satılıyor ve yeniden hayata kazandırılıyormuş. charity mağazaları deniyormuş bunlara hatta garage sale (garaj satışları) vardır amerikada tüm kilerlerindeki yadigarları satışa çıkarırlar. bizim kermeslerimiz olur mesela hayır olsun diye fiyat üstüne fiyat koyarlar. ama bunlar bildiğin mağaza halinde ve sadece ikinci el ürünler satılıyor ve hepsi gönüllüler tarafından yapılıyor.

özendiğimiz avrupa özellikle ingilterede daha yaygın ikinci eli kullanmayı yenisini almaktan daha önde tutarken biz hale "ayy ikinci el mi asla almam şimdi çok pistir biz o kadar düşmedik" falan diye düşkünlük sonucu olduğunu zannederiz.
şimdi Allahtan letgo var :) hiç yoktan iyidir ikinci ele yönlendirme.

kıyafette de her renkten şu kadar çeşit, moda ikoncanı gibi dolaşmamızı sağlayan satış stratejilerinden uzak durmak zaten sadeleşmenin en büyük adımıdır zannediyorum :)

havuçtatlısı

New member
merhaba Arkadaşlar:

bugün size iki daha kitap paylaşacağım,

Kalabalıkta kendimizi bile bulamayız.

Etrafımızı, evimizi, çantamızı, programımızı, günümüzü, gardırobumuzu, cüzdanımızı yani kısacası tüm hayatımızı ne kadar çok doldurursak o kadar tatmin ve dolayısıyla mutlu olacağımızı zannederiz. Bu kalabalığı yaratırken yaptığımız şey kendimizi yok etmektir aslında. Çünkü kendini sadece boşlukta yaratabilir insan. Azalınca çoğalır, sadeleştikçe özgürleşir ve hatta daha çok görünür olur. Begüm Başoğlu ve Ege Erim bir gün hayatlarındaki fazlalıkları attıkça daha mutlu olduklarını keşfettiler. Bu keşif onların hayatını değiştirdi ve daha çok, daha çok atmaya başladılar. Giymedikleri giysileri tutmayıp, kullanmadıkları eşyaları saklamadılar. Her programa dahil olmaktan vazgeçerken, aslında bir sürü şeye ‘maruz kalmaktan’ kurtuldular. Yani sade bir yaşamı tercih ettiler. Buna tanık olanlar aynısını deneyimlemek istediğinde de ‘sade yaşamak’ akımı oluştu. Artık belki farkında olduğunuz belki de olmadığınız birçok kişi sade yaşıyor. İçinde daha az eşya, daha fazla deneyim olan, daha hafif, sınırlarını kendinizin belirlediği dolu dolu bir yaşam, sadedir. Ve sadelik güzeldir.

Yayın Tarihi 2015-11-13
ISBN 6055134891
Baskı Sayısı 1. Baskı
Dil TÜRKÇE
Sayfa Sayısı 168

sade (1).jpg

havuçtatlısı

New member
bir de dünyada ün yapmış akım başlatmış bir japon arkdaşımız var Marie kondo, sadeleşme akımının adı konmari...

https://www.youtube.com/channel/UCBKFf1QkpT-sgViuoS2xIyA/featured

bayanın akımınında etkilenen binlerce insanın videoları var göz atabilirsiniz. kitabı da var onu da tavsiye ediyorum, okuyup uygulayan bir arkadaşım vardı, uyguladıktan sonra yüzünde gülücükler açıyordu, yüzüne renk gelmişti bi hafiflemişti sanki :) :)

0000000635413-1.jpg

Hangimiz dağınık değiliz ki? Evimiz, işyerimiz, hayatımız…. Peki derli toplu olmak bu kadar mı zor? Saatlerinizi ayırarak topladığınız her yer kısa sürede yine mi dağılıyor? Belki de şimdiye kadar yanlış yöntemleri uyguladınız. Japon temizlik ve organizasyon uzmanı Marie Kondo, “derleyip toplama” konusunda size yardımcı olmaya hazır. Üstelik kalıcı sonuçlar elde edeceğinizin garantisini veriyor. Marie Kondo, bu kitapta anlattığı yöntemler ve paylaştığı sırlarla sayısını kendisinin bile hatırlamadığı müşterilerinin hayatını değiştirdi. Şimdi sıra okuyucularında! Bir balıkçı yaka siyah kazağı diğerinden nasıl ayırt edeceğinizi bilmek, çorapları doğru şekilde katlamak, saklama kutularını en etkili şekilde kullanmak… hayatınızda mucizeler yaratabilir. Hele fazlalıklardan kurtulmak… Kendinizi eskisinden çok daha huzurlu, mutlu ve enerjik hissetmenizi sağlayabilir. Denemeye başlayın… Hemen, şimdi!

Çevirmen: Melis Zeren
Yayın Tarihi 2016-11-01
ISBN 9944829861
Baskı Sayısı 2. Baskı
Dil TÜRKÇE
Sayfa Sayısı 232

deva

New member
Merhabalar
Benimde son zamanlarda arastirdigim ilgilendigim konu sade yaşam.bu başlığı açtığınız icin tesekkur ederim [MENTION=1520]havuçtatlısı[/MENTION].bende sadelesmek ,evde fazlalik tutmamak istiyorum.eskiden hemen satin aldigim şeyleri artik almiyorum.fazla kap kaçak varsa bir yere yemek felan gondersem kap kalsin diyorum.ceyizimde kullanmadigim fazlaliklari ihtiyac sahibi genc kizllara veriyorum etraftanda topluyorum. Herseyini dagittin diyenlere sandikta lekenecek sakladiklarinizi emin olun kizlariniz beğenmeyecek diyorum.yükden baska birşey olmayacak onlarada.elbiselerimi azaltmaya çalışıyorum.cocuklarim kuzenleriyle dönüşümlü giyerler kuculeni veririm kardeslerime onlarda bana.tabiki yeni aldiklarimizda olur muhakkak ama arkadan giyecekler oldugu icin rahatlikla alirim.evinde gereksiz ortuler yok.objeleri kaldirdim.evlenirken en cok aldigim vazo tarzi suslere pismanim.modayi takip etmemek bence en buyuk sadelesmek.moda olan birseyi begensem bile belediye dagitmis gibi herkeste olmasi beni rahatsiz eder.kitap konusunda sadelesemiyorum.parayi acimadan verdigim tek set kitap.ama okumadan alma yasagi koyarim kendime okursam alirim.zira daha once alip okumadiklarim oldu.boyle benim icin daha cok sey var.etrafta surekli verin fazlaliklari derim.yazacak cok sey var.konuyu ilgiyle takip ediyorum.ornek olsun diye anlattim kusura bakmayin sizlerdende ornekler bekliyorum.kitap tavsiyeleri icin ayrica tesekkur ediyorum

havuçtatlısı

New member
Merhabalar
Benimde son zamanlarda arastirdigim ilgilendigim konu sade yaşam.bu başlığı açtığınız icin tesekkur ederim [MENTION=1520]havuçtatlısı[/MENTION].bende sadelesmek ,evde fazlalik tutmamak istiyorum.eskiden hemen satin aldigim şeyleri artik almiyorum.fazla kap kaçak varsa bir yere yemek felan gondersem kap kalsin diyorum.ceyizimde kullanmadigim fazlaliklari ihtiyac sahibi genc kizllara veriyorum etraftanda topluyorum. Herseyini dagittin diyenlere sandikta lekenecek sakladiklarinizi emin olun kizlariniz beğenmeyecek diyorum.yükden baska birşey olmayacak onlarada.elbiselerimi azaltmaya çalışıyorum.cocuklarim kuzenleriyle dönüşümlü giyerler kuculeni veririm kardeslerime onlarda bana.tabiki yeni aldiklarimizda olur muhakkak ama arkadan giyecekler oldugu icin rahatlikla alirim.evinde gereksiz ortuler yok.objeleri kaldirdim.evlenirken en cok aldigim vazo tarzi suslere pismanim.modayi takip etmemek bence en buyuk sadelesmek.moda olan birseyi begensem bile belediye dagitmis gibi herkeste olmasi beni rahatsiz eder.kitap konusunda sadelesemiyorum.parayi acimadan verdigim tek set kitap.ama okumadan alma yasagi koyarim kendime okursam alirim.zira daha once alip okumadiklarim oldu.boyle benim icin daha cok sey var.etrafta surekli verin fazlaliklari derim.yazacak cok sey var.konuyu ilgiyle takip ediyorum.ornek olsun diye anlattim kusura bakmayin sizlerdende ornekler bekliyorum.kitap tavsiyeleri icin ayrica tesekkur ediyorum

harika [MENTION=8410]deva[/MENTION] hanım, sizin gibi örnekleri okumak çok güzel ilham veriyor bize, kitap konusunda da bir kütüphaneye üye olup sürekli oradan edinebilirsiniz okuduktan sonra verebilirsiniz.ya da ikinci el satın alabilirsiniz, korsana karşıyız :)

ikinci ellerde çünkü yaşanmışlık da oluyor ayrı bir his katıyor bence.

havuçtatlısı

New member
dugun alisverisine kesinlikle sadece esler gitmeli.kaynana yok annr bilmem ne olmamali niye derseniz bizim dugum alisverisinde aman suda olsun aman bu olmazsa olmaz olmayinca neoluyosa ayipliyolar sanki.yada ayiplasalar neolcak gormus gecirmis insanlar evladim cocuk olacak yarin bir gun yapmayin bu kadar kaliteli seyler almayin evinizi esyayla doldurmayin diyrn hic olmadi.biz tecrubesiz de ee be anneler sizdemi tecrubesizssiniz.o salonda olan gumuslukler varya gicik oluyorum onlara hatta salon takimim okadar gereksizki evleneli 6 yil olacak nerdeyse daha o odaya 4 5 kere misafir gelmistir.bide ben 3 4 ayda bi temizlerim bosuna kulfet.kapisinida kitliyorum kirilacak seyler oldugu icin cocuklar girmesin die.sade hayat kesinlikle cok daha guzel bir hayat:)

Gümüşlük herkesin korkulu rüyası, atsan atılmıyor temizlesen ayrı dert, kırılsa daha fena, süsü püsü ayrı külfet. Yani çözüm acil bulmamız gerek.

havuçtatlısı

New member
dugun alisverisine kesinlikle sadece esler gitmeli.kaynana yok annr bilmem ne olmamali niye derseniz bizim dugum alisverisinde aman suda olsun aman bu olmazsa olmaz olmayinca neoluyosa ayipliyolar sanki.yada ayiplasalar neolcak gormus gecirmis insanlar evladim cocuk olacak yarin bir gun yapmayin bu kadar kaliteli seyler almayin evinizi esyayla doldurmayin diyrn hic olmadi.biz tecrubesiz de ee be anneler sizdemi tecrubesizssiniz.o salonda olan gumuslukler varya gicik oluyorum onlara hatta salon takimim okadar gereksizki evleneli 6 yil olacak nerdeyse daha o odaya 4 5 kere misafir gelmistir.bide ben 3 4 ayda bi temizlerim bosuna kulfet.kapisinida kitliyorum kirilacak seyler oldugu icin cocuklar girmesin die.sade hayat kesinlikle cok daha guzel bir hayat:)

Gümüşlük herkesin korkulu rüyası, atsan atılmıyor temizlesen ayrı dert, kırılsa daha fena, süsü püsü ayrı külfet. Yani çözüm acil bulmamız gerek.

deva

New member

Kendimi bildim bileli vitrin gumusluge karsiydim.bende 6 yillik evliyim almadim gümüşlük.o sus duran bardak takimlari bana okadar sacma gelirki.kullandiklarim konsolda durur o bile fazlalik gibi geliyor.yemek takimlari kasik takimlari koyacak yerim olsa konsaluda vericem birine.evet evlenenlere fazla doldurma alma.+1 odan varsa sakin esya koyma cocuk odasi yaparsin denmeli akil verilmeli.ama artik kimseye akil verilmiyorki hersey tuketim uzerine kurulu.esyaya gelene kadar.hergun bir sey cikiyor.evlenme teklifi seti.kina seti.organizasyon.ne biliyim sacma sapan adetler.bebek oluyo hediye adi altinta tuhaf seyler dağıtılıyor.kuran okutuluyor yine cer cop dagitiliyor.Allah askina kimin ne isine yarar onlar.ben bebegimin kuraninda kimseye o suslerden dagitmadim.o parayi sadaka vermeyi tercih ederim

Son düzenleme:

havuçtatlısı

New member
Sevgılı @havuctatlısı actıgınız guzel konular ıcın kendı adıma tesekur ederım once. Insaallah evlenmeden tum genc kızların yolu bu foruma duser de bu guzel tecrubelerden faydalanır.
Cok sukur evıme gereksız hıcbır esya almadım. Gümüşluk vıtrın oldum olası gereksız gordugum seylerdı. Almayarak hayatımı cok kolaylaştırdığımı dusunuyorum. Sadece unıtem vardı gereksız gordugum onu da tv yı kaldırınca sattık cok sukur. Evde tozu alınması gereken benı ugrastırması gereken ıvır zıvırım yok. Ceyızımde yalnız cok bardagım vardı gozume batan onları da oglum kesıflerı esnasında azalttı sagolsun ellerı dert gormesın. Annesını gereksız esyalardan kurtardı �� Benım de sosyal medyada gorup ımrendıgım bır sey var kı yapmayı cok ısterım. Bazı anneler evinin en buyuk odasını bos bırakıp etkinlik oyun odası yapıyor. Ben de bunu yapmak ısterım ama gelen gıdenım cok oluyor ve gelen de yatıya gelıyor. Mısafır odamı buyuk odamı cok kullanıyorum bu yuzden.
Kıyafet konusunda da bır seyım eskıyıp yırtılana gıyılmeyecek hale gelene kadar kullanırım. Ama bu yonum hep alay konusu olmustur. Kuzenlerım eskıcı dıye dalga geçer benımle �� Ama ben halımden memnunum yıne de gereksız ne varsa hayatımdan kurtulmak ısterım. Maddı yükunden manevı etkisinden hesabını verememekten korkarım.

rica ederim atika hanım,

güzel hasletleri olan insanlardan örnek almamız lazım o yüzden bu paylaşım sitesi var değil mi, tabi ki gümüşlük çok anlamsız ve aşırı fazlalık mesela onun yerine kendimize özel bir hobi masası koyabiliriz,
ya da onu kitaplığa çevirebiliriz. hadi hiç atamıyoruz, en azından dönüşüme çevirelim, rengini değiştirelim, yerini değiştirelim kullanım amacını değiştirelim, sadece gümüşlük için demiyorum fazlalık gördüğümüz her eşya için diyorum,
her eşyanın da ayrı bir enerjisi olduğuna inanıyorum, eğer size ağır geliyor negatif hisler veriyorsa değişin, üretime geçelim yani demek istediğim, atmak satmak tek çözüm değil.

çocuk kıyafet konusunda da takas usulü her zaman en iyilerdendir :) kuzenler, kardeşler arasında gidip gelen kıyafetler favorimdir. yani çocuklar için çok çok iyi oluyor hele ki almancı bir teyzeniz varsa o da 3 çocuğu varsa ve indirimden aldıkları da küçüldüyse size sadece gelmeleri için gün saymak düşüyor :) bu aile içi düzene bayılıyorum, tabi 2. el artık 5. el olana kadar giydirilebiliyor.

kendi kıyafetlerimiz içinse yine istanbuldaki moda düşkünü teyzenin gardrop yenilemesini beklemek de güzel oluyor :) tabi bedene dikkat büyükse azıcık terzi masrafın olur o kadar.

bende teyze bol (6 tane ) kuzen bol, aile içinde de kıyafet konusunda ayy ben ikinci el giymem ay başkasının şusu olmuştur busu olmuştur demiyoruz. hatta diyenlere bile zorla veriyoruz. alışsın diye :)

neyse yazarken mutlu oldum, herkese günaydın

havuçtatlısı

New member
harika bir söz buldum, küçük prensin yazarından;

"Mükemmelliğe, eklenecek bir şey kalmadığında değil, çıkarılacak bir şey kalmadığında ulaşılır." Antoine de Saint-Exupéry

gencerden

New member
Ben de 1 haftadır minimalistlige giriş yaptım sayılır. Çok mutlu oluyorum. Şimdilik evdeki fazla kağıt kürek ,kalem ,terlik , giysi(daha girişemedim tam manasıyla), cilt bakim ürünleri ve saksılari verdim. Birgün olur tekrar çiçek ekerim diye bekletiyordum. Fazla sandalye. Nevresimim fazla var, Evlenecek birine vereyim diyorum. Allah tan evlenirken öyle fazla almamıştım eşyaları ,salonda oturmaya uygun bir koltuk takımı almıştım. Ünite fazladan almışım ,konsol alsaymışım keske ünite yerine. Gümüşlük minik birşey almıştım, seviyorum onu, ufak tefek hoş birkaç gümüş çiçek ve arkadaş hatıra hediyeleri koydum. Bakıyorum ,dalıyorum, hatırlıyorum ,hoşuma gidiyor . :) bir odamı boş bırakmıştım , evlat verirse Allah ona oda yaparım diye. Tabak çanak fazla var. Onların verdim bir kısmını , daha da vereyim istiyorum.

Birileri kullanıyor ,bunu bilmek iyi hissettiriyor .

havuçtatlısı

New member
Ben de 1 haftadır minimalistlige giriş yaptım sayılır. Çok mutlu oluyorum. Şimdilik evdeki fazla kağıt kürek ,kalem ,terlik , giysi(daha girişemedim tam manasıyla), cilt bakim ürünleri ve saksılari verdim. Birgün olur tekrar çiçek ekerim diye bekletiyordum. Fazla sandalye. Nevresimim fazla var, Evlenecek birine vereyim diyorum. Allah tan evlenirken öyle fazla almamıştım eşyaları ,salonda oturmaya uygun bir koltuk takımı almıştım. Ünite fazladan almışım ,konsol alsaymışım keske ünite yerine. Gümüşlük minik birşey almıştım, seviyorum onu, ufak tefek hoş birkaç gümüş çiçek ve arkadaş hatıra hediyeleri koydum. Bakıyorum ,dalıyorum, hatırlıyorum ,hoşuma gidiyor . :) bir odamı boş bırakmıştım , evlat verirse Allah ona oda yaparım diye. Tabak çanak fazla var. Onların verdim bir kısmını , daha da vereyim istiyorum.

Birileri kullanıyor ,bunu bilmek iyi hissettiriyor .

harika, tebrik ediyorum. vermek aslında zor bir durumdur. verdikçe rahatlıyor insan. hele ki kullanabilecek yararlı yerlere verdin mi...
ilerleyen zamanlarda neler hissettirdiklerini onarım süreci için ne kadar faydalı olduğunu da paylaşırsanız sevinirim :)

deva

New member
Gercekten oyle insan verdikçe rahatlar heleki birileri kullanıyorsa mutlu edici birsey.verirken bocalarsam kiymetli birsey ise Allah rizasi icin sevilen seyi vermek makbuldur eskiyi ise yaramazi herkes verir derim kendime.kendimle konusurum oyle anlarda.ne verirsen elinle o gider seninle sloganim olmustur.bende bugunlerde yazlik kışlık ayırırken eleme yapiyorum.kizimin dolabini azaltmak beni oyle rahatlattiki anlatamam.sadelik gercekten cok huzur verici

Tum cevaplari okuyamadim ama onarim surecinde adem hocamdan aldigim bir tavsiyeyi burada paylasmak istedim, bir nevi sadelesmek. Haftanin 4 gunu disardaki insanlara, 3 gununu sadece aileye ayirma, yani 4 gun normal hayat ama 3 gun yalitim.. Ben bununla birlikte birde şunu eklemek isterim, insanlarla iletişimde de sadelesmek gerektigini düşünüyorum ben artik, daha az zamanda daha kaliteli iletisim, az ikramli daha samimi iyi niyetli ilişkiler olmali. Herkesle iyi olmak şart değil, belki biraz secici olmak da gerekiyor. Bulunduğum sosyal ortamlarimi daralttim, önceden bunun bana iyi gelmeyecegini düşünürken, yalitim surecinden sonra, gerekli olduguna inaniyorum. Ve oyle yapiyorum, gercektende daha iyi geldi. Herkesle görüşmek, herkese vakit ayirmak iyi bir fikir değilmiş, cunku o zaman asıl zaman ayirmamiz gerekenlerin vaktinden çalıyoruz farkina varamadan.

Son düzenleme: