utangaç cocuğa karşı nasıl yöntem izlenmeli.bu bir proplem içerir mi ?

HiRÖASE

New member
merhaba arkadaşlar! 3 yaşında oğlum var . konuşuyor fakat her dediği anlaşılmıyor . yabancı biri ismin ney senin dediğinde arkama saklanıyor . evcilik oynuyoruz kapıya vuruyorum .evde kimse var mi diye . saklanıyor . gülüyor . utanır gibi oluyor . dün aksam eski bakıcısına gittik . oooo ömer hoş geldin diyorlar . saklanıyor arkama . sonra sonra alışıyor . yaklaşıyor . hareketli oğlum . evde akşam babası ben oynuyoruz. oğlumun bu şekilde davranması normal mi . ne yapmalıyım .benden kaynaklanan bir hata olur mu . lütfen yardımcı olun . kendimi suçluyorum Ömer Asaf'ın her eksiğinde . ben kötü anneyim yapamıyorum diyorum . çırpınıyorum bazen . lütfen yardımcı olun

Ebubekir ERTEM

New member
Nesil Hanım,

Çocuklar bazen girdikleri ortamda kendilerini güven altına aldıktan sonra açılırlar..

Bu en yakın akraba ya da komşuda bile böyledir.. Hatta babası eve geldiğinde bile bazı çocuklar hemen tepki göstermezler..

Eğer siz ona "baskı kurup, hadi gitsene, cevap versene, konuşsana" diyerek itip kakmazsanız zamanla açılır..

Öncelikle mahalle baskısından, elalemin telkininden sıyrılmanız ve duyarsız bir sabır içinde olmanız gerekir.

Etkilenip çocuğunuza veya kendinize hiç baskı yapmanıza gerek yok. Bu bir mizaç özelliğidir. Çocuğunuza sahip çıkarak zamanla onunda yavaş yavaş açılmasına vesile olabilirsiniz..

Bu çocuk adını mı bilmiyor diyenlere, siz adını söyleyebilirsiniz..
Bu çocuk dilini mi yutmuş diyenlere, hayır biz biraz geç açılıyoruz, isterseniz biz sohbet edelim o da alışınca bize katılacaktır diyebilirsiniz..
Çocuk neden kaçıyor gelsin de bir sevelim diyenlere, bir dakika biz bir ortama alışalım ondan sonra oynayabilir belki diyebilirsiniz..

Mutlaka yavrunuza sahip çıkmaya ve utandırıp değersizlik duygusuna kapılmamasına vesile olmalısınız.. Baskı ve zorlama çocukta ki utanma ve mahcubiyet duygusuna zarar verir. Ayrıca kendini kapatarak duyarsızlaşabilir..

Kendimden de biliyorum ki 4 yaşındaki kızım dedesine ve akrabalara bile böyle ilk anlarda açılamaz, sonra zamanla açılırdı. Daha yeni yeni açılma süresi kısalmaya ve daha çabuk bağ ve iletişim kurmaya başladı..

Problem yok, sistem çalışıyor :)