Yüzme kursu

Tuba12

New member
Selamlar
Kızım 5 yaşında yüzme kursuna yazdırmayı düşünüyorum yanlız problem banyo yaparken herkes birbirini görüyor kızımın yüzme kıyafeti üzerinde olsa diğerlerinin olmadığı halde yinede mahremiyet eğitimine zarar verirmi?

Melih mirac

New member
Neden görüyor ki bende gidiyorum ama hiçbir çocuğun kini ya da büyük yetişkini görmedim seçici yerlere mı baksaniz benim bildiğim kadarıyla Sanki zarar görür ama yine de yanlışım olabilir ama yine de yazan olursa öğrenmiş oluruz

Başka birine görünmek kadar başka arkadaşlarını görmek de mahremiyet eğitimine zarar verir. Kurs için daha uygun bir yere bakmamız iyi olabilir, gerçekten de tuhaf bir uygulamaları varmış.

Ahmetzeynep

New member
Aslında bu benimde sürekli sormak istediğim bi soruydu şimdi malum yaz çocuklar denizi çok seviyolar benimde 6 yaşında oğlum yer konusunda ne kadar seçicide olsak yaşıtlarını yada yetişkinleri mayoyla gördüğünde sorular soruyor neden böyle giyiniyolar anne diyo çünkü biz oğluma iç çamaşır ını örten yerlerini kimseye göster memesi gerektiğini öğrettik

Tuba12

New member
Neden görüyor ki bende gidiyorum ama hiçbir çocuğun kini ya da büyük yetişkini görmedim seçici yerlere mı baksaniz benim bildiğim kadarıyla Sanki zarar görür ama yine de yanlışım olabilir ama yine de yazan olursa öğrenmiş oluruz

Malesef yurtdışında yaşıyorum her yerde durum aynı

Ayşe Gençer

New member
Selamlar
Kızım 5 yaşında yüzme kursuna yazdırmayı düşünüyorum yanlız problem banyo yaparken herkes birbirini görüyor kızımın yüzme kıyafeti üzerinde olsa diğerlerinin olmadığı halde yinede mahremiyet eğitimine zarar verirmi?

Merhabalar,

Esma Hanım'a katılıyorum. Diğer çocukları çıplak görmesi bana da doğru gelmedi. Yüzme kursları, okuldaki yüzme programlarından endişeliyim bu nedenle. Herkes aynı hassasiyeti taşımıyor, çocuk ne olacak ki diyorlar.
Kızım 3,5 yaşında yarım gün anaokuluna gidiyordu. Yazın yüzme kursuna götürüyorlardı. Orada zaman kaybı olmasın diye okulda giydiriyorlardı çocukları. Kızım o dönem okula gitmek istemedi. Okula gitmek istiyorum ama başka okula diyordu. Okuldan ayrılıp biraz daha kendini ifadesi gelişince dedi ki orada üstümüzü herkesin içinde çıkarıyorlardı. Havuza giderkenli hazırlığı kastediyordu özellikle.

Demem o ki kızım gibi mahremiyet hassasiyeti ile yetiştirilmiş çocuklar tersi ortamda oldukları zaman bir huzursuzluk, gerginlik yaşıyorlar. Bu nedenle bu konuya hassas bir kurs seçmek bana göre de en doğru yaklaşım olacaktır.

Sevgilerimle :)

Ruken

New member
Merhabalar,

Esma Hanım'a katılıyorum. Diğer çocukları çıplak görmesi bana da doğru gelmedi. Yüzme kursları, okuldaki yüzme programlarından endişeliyim bu nedenle. Herkes aynı hassasiyeti taşımıyor, çocuk ne olacak ki diyorlar.
Kızım 3,5 yaşında yarım gün anaokuluna gidiyordu. Yazın yüzme kursuna götürüyorlardı. Orada zaman kaybı olmasın diye okulda giydiriyorlardı çocukları. Kızım o dönem okula gitmek istemedi. Okula gitmek istiyorum ama başka okula diyordu. Okuldan ayrılıp biraz daha kendini ifadesi gelişince dedi ki orada üstümüzü herkesin içinde çıkarıyorlardı. Havuza giderkenli hazırlığı kastediyordu özellikle.

Demem o ki kızım gibi mahremiyet hassasiyeti ile yetiştirilmiş çocuklar tersi ortamda oldukları zaman bir huzursuzluk, gerginlik yaşıyorlar. Bu nedenle bu konuya hassas bir kurs seçmek bana göre de en doğru yaklaşım olacaktır.

merhabalar kızınıza bu hassasiyeti nasıl aşıladınız. benimde 40 aylık bir oğlum var. kreşe gidiyor, orada uyku öncesi ve sonrası kıyafetleri değiştiriyorlar. kreşin bu konuda çok hassas olduğunu düşünmüyorum. sizce bu konuda ne yapabilirim... oğluma nasıl mahremiyet eğitimini aşılayabilirim...

Ayşe Gençer

New member
merhabalar kızınıza bu hassasiyeti nasıl aşıladınız. benimde 40 aylık bir oğlum var. kreşe gidiyor, orada uyku öncesi ve sonrası kıyafetleri değiştiriyorlar. kreşin bu konuda çok hassas olduğunu düşünmüyorum. sizce bu konuda ne yapabilirim... oğluma nasıl mahremiyet eğitimini aşılayabilirim...

Merhaba sevgili Ruken,

Başkalarının yanında onu giyindirmeyerek sanıyorum. Kişiler ne kadar yakın olsa da zorunlu haller dışında teyze, babaanne gibi üzerini değiştireceksem eğer, kızımı başka bir odaya götürüp orada değiştirirdim. Başkalarının yanında çıplak kalmadığı için bizi de öyle görmüyor olduğundan elbette, başkalarının yanında o durumda olmaktan rahatsızlık duyuyor. Başka çocukları görse onu da garipseyip ne yapıyorlar diye bakıyor bana.

Öyle sanıyorum ki süreklilikle aynı kişinin bu görevi üstlenmesi ve başkalarının yanında yapmaması çocuğa yeterli hassasiyeti veriyor.

Ruken

New member
Merhaba sevgili Ruken,

Başkalarının yanında onu giyindirmeyerek sanıyorum. Kişiler ne kadar yakın olsa da zorunlu haller dışında teyze, babaanne gibi üzerini değiştireceksem eğer, kızımı başka bir odaya götürüp orada değiştirirdim. Başkalarının yanında çıplak kalmadığı için bizi de öyle görmüyor olduğundan elbette, başkalarının yanında o durumda olmaktan rahatsızlık duyuyor. Başka çocukları görse onu da garipseyip ne yapıyorlar diye bakıyor bana.

Öyle sanıyorum ki süreklilikle aynı kişinin bu görevi üstlenmesi ve başkalarının yanında yapmaması çocuğa yeterli hassasiyeti veriyor.

teşekkür ederim ayşe hanım. aslında bende çok dikkat ediyorum bu konuya. ama şimdi sizin yazdıklarınızı okuyunca bir hatamı fark ettim. oğlumu bazen ben bazen babası giyindiriyor acaba bundan dolayımı tam oluşmadı...

teşekkür ederim ayşe hanım. aslında bende çok dikkat ediyorum bu konuya. ama şimdi sizin yazdıklarınızı okuyunca bir hatamı fark ettim. oğlumu bazen ben bazen babası giyindiriyor acaba bundan dolayımı tam oluşmadı...

Tabi tabi. Bu eğitim taaa alt değiştirmekten başlıyor. Yani doğduğunda beri. Bir kişi üstlenmeyi diyor hep Adem hoca.
Mesela biz de bezini çıkarıp çamaşır girdiğinden beri banyosunu hiç alt çamasirsiz yaptırmadım. Mahrem bölgelerini 2 buçuk yaşından beri söylemeye çalışırım. Tuvaletini yaparken altını silmeye girdiğimde kapısı tıklatır öyle girmeye çalışırım. Alt camasiriyla babasına ya da bir erkeğe hiç gorunmemeye çalışır. "Bakmayin,gelmeyin" der durur. Tabi bayanlarda da durum çok farklı değil. Gerektiğinde sadece bakıcısı, hala ve babaannesi ile kıyafet değiştirir. Ancak şu konuda elhamdülillah çok iyi anlaştık. Anne varsa sadece anne yaptırır tuvaletini, kıyafet değiştirme işini.

Ruken

New member
Tabi tabi. Bu eğitim taaa alt değiştirmekten başlıyor. Yani doğduğunda beri. Bir kişi üstlenmeyi diyor hep Adem hoca.
Mesela biz de bezini çıkarıp çamaşır girdiğinden beri banyosunu hiç alt çamasirsiz yaptırmadım. Mahrem bölgelerini 2 buçuk yaşından beri söylemeye çalışırım. Tuvaletini yaparken altını silmeye girdiğimde kapısı tıklatır öyle girmeye çalışırım. Alt camasiriyla babasına ya da bir erkeğe hiç gorunmemeye çalışır. "Bakmayin,gelmeyin" der durur. Tabi bayanlarda da durum çok farklı değil. Gerektiğinde sadece bakıcısı, hala ve babaannesi ile kıyafet değiştirir. Ancak şu konuda elhamdülillah çok iyi anlaştık. Anne varsa sadece anne yaptırır tuvaletini, kıyafet değiştirme işini.
ben galiba biraz geç kaldım. çalışan bir bayan olduğum için eşim bana oğlumun banyosu ve giyinmesin de çok yardım eder. bende mahremiyet eğitimi 3 yaşından sonra başlar diye biliyordum. ondan eşimin yardımlarını hep kabul ettim. meger ne kadar yanlış davranmışım. bugünden sonra daha dikkatli olucam. inşallah çok geç kalmamışımdır.

Ruken

New member
bende mahrem bölgelerini hep özeli diye anlatırım. ayrıca onun yanında soyunup giyinmeyiz. başkasının yanında da izin vermem oğlumun çıplak gezmesini yada soyunmasına... ama tuvalet eğitimine biz biraz geç başladık tam oturmadığı için bizde onunla hala tuvalete giriyoruz. bide kreşe gidiyor orda uyku vaktinde soyundurup pijama giydiriyorlar. mahremiyet eğitiminde kreş sanki çok hassas değil. bu konuda ne yapabilirim... çok eksiklerim var anlayacağınız.. ama artık elimden herşeyi yapıcam inşallah

Ayşe Gençer

New member

Sevgili Ruken çocuğun giysilerinin değiştirilmesi, tuvalet sonrası temizliğinin yapılması ya da tuvalette eşlik edilmesi çok zorunlu haller dışında tek kişi tarafından yapılmalı diyor Adem Bey, eğer mecbur kalma durumu yoksa yavrunuzun bu ihtiyaçları evet tek kişi tarafından yapılmalı :)

İşteyseniz örneğin, evde yoksanız yanında değilseniz de hep aynı kişi vermeliymiş bu bakımları. Bir de mahremiyet eğitimi bildiğiniz gibi sadece vücudu sakınma ile ilgili değil. Çocuğun auralarına da saygı göstermek gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken alanları bir yazımda Adem Bey'in sözlerinden şöyle aktarmıştım:

Fiziksel Aura: 3,5 yaşına gelen çocuk fiziksel aura örmeye başlar. Kendisi ile yaklaşık 45 cm lik mesafede bir his oluşturur. Kendisini böyle bir alanın içinde hissetmek ister. Eğer çocuğun bu mesafede karşısında durur ve öperken bile bu mesafeden izin isteyerek öperseniz, çocuğun o sınırının oluşturmasına destek olursanız çocuğun fiziksel aurası örülür. Yani fiziksel mahremiyeti oluşur. Sizden daha fazla yaklaşan birisi olursa çocuk rahatsız olur. Fiziksel aurası oluşmuş çocuklar kendini emniyette hisseder, korunaklı bir alan içerisinde görür. Bunu da bir çocuk oyuncağı olan hulahop ile somutlaştırır. Yani bir kimse başka bir kimsenin yakınına bir hulahopun ortasındaymışsınız gibi düşünürseniz size etrafınızı çevreleyen o holehoptan daha yakın duramaz size siz istemedikçe.

Zihinsel Aura: Zihnin alanıdır. Zihnin ürünü konuşmaktır. Zihinsel aurasına saygı duyulan çocuklar düzgün konuşur, melodili konuşur, vurguları yapabilir, kendisini ifade edebilir. Zihinsel auraya saygı duymak çocuğun konuşmaya başladığı sırada ebeveynin onun konuşmasını aktif bir şekilde dinlemesi ile olur. Eğer öyle olmazsa, yani çocukla göz teması kurulmazsa, ilgiyle dinlenmezse o konuşurken çocukta konuşma bozuklukları oluşur. Çocuklar kendisini dinlemeyecek olan ebeveynine bir şeyleri rahatça anlatamayacağını bildiğinden hızlı hızlı anlatmaya çalışırlar. Bu tip çocuklar hızlı hızlı konuşurlar, yutarak konuşurlar, melodisiz konuşurlar ve çocuk kendini ifade edemez.

Duygusal Aura: Çocuğun duygularını özgürce yaşayabilmesidir. Çocukluk dönemi, çocuğun duygusal genişleme dönemidir. Ne kadar özgür yaşarsa duygularını o kadar geniş bir insan olur. Özgürce yaşayamayan bir kişi daralır öfke dengesi bozulur, çok daha trajik bir şey olur çocuk mimiklerini kullanamaz olur. Çocuk güldükçe, kahkaha attıkça yüz kasları oynar, çalışır. Her duygu farklı bir kası çalıştırır. Duyguları yaşayamayan kişiler kasları çalıştıramadığından mimikleri de kaybolur.